Kreirati restoran koji ne samo da osvaja nepce već i vizualna čula zahteva stručnost iskusnih profesionalaca koji besprekorno spajaju arhitektonsku briljantnost sa suptilnom dizajnerskom veštinom. Područje restoranske arhitekture proteže se izvan podizanja zidova; to je umetnost, pažljivo orkestriranje boja, tekstura i prostornih dinamika.
Značaj restoranskog dizajna ide dalje od čiste estetike; ulazi u psihologiju boja i ambijenta. Takva nijansirana razmatranja utkana su u tkivo rada ovih arhitektonskih majstora, koji shvataju da nezaboravno iskustvo u restoranu predstavlja harmoničan susret atmosfere i gastronomije.
Tražiš li dizajnera za svoj restoran, prilikom pregledavanja profila ovih svetskih arhitektonskih vizionara, važno je imati na umu budući jedinstveni identitet vlastitog restoranskog poslovanja. Razmotri karakteristične elemente koje želiš da izdvajaju tvoj restoran i promisli o emocijama koje želiš da izazoveš kod gostiju.
Najpre ulazimo u svet najboljih restoranskih američkih, a onda i svetskih arhitekata, vizionara koji pretvaraju restorane u estetsku magiju. Inspiriši se!
New World Design Builders, poznat i kao K2 Studios, ističe se kao jedinstvena dizajnerska firma smeštena u Nju Jorku. Jedan primer iznimne stručnosti očituje se u dizajnu Molyvosa, grčkog restorana. Oda obitelji Livanos, koja potječe iz mjesta na otoku Lesvos, odražava se u dizajnu koji zrači slavljeničkom atmosferom. Slično tome, Faccia a Faccia, obalni talijanski restoran u Bostonu, prikazuje njihovu sposobnost da prostorima na otvorenom udahnu bujno zelenilo, crpeći inspiraciju iz restorana na otvorenom u Italiji.
Rockwell Group, nagrađivana arhitektonska i dizajnerska firma osnovana 1984. godine, zauzima istaknuto mesto u restoranskoj industriji u Americi. Poznati su po svojoj svestranosti u projektima koji se kreću od gostoprimstva do zdravstva, predstavljajući kreativnu snagu oblikovanja prekrasnih prostora. Zaytinya, smeštena u Njujorku, svedoči o njihovoj veštini, spajajući turske, grčke i libanonske uticaje u zadivljujući dizajn. Još jedan primer, Wayan u Nju Jork-u, predstavlja indonezijsku kuhinju s modernim francuskim štihom, obuhvaćenu u elegantnom prostoru s oblogama od tikovine, bujnim biljkama i belo ispranom opekom.
Basile Studio, smešten u San Dijegu, od 1994. godine ističe se inovativnim i funkcionalnim idejama. Restoran Puesto, savršeno se uklapa u njihovu stručnost, pohvaljujući se impresivnom unutarnjom arhitekturom koja nadopunjuje njihove poznate tako-e, ukusne margarite i vlastito pivo.

Tecture, San Diego, ima raznovrstan portfolio. Izdvajamo Nolitu Hall, koja definitivno svedoči o njihovoj stručnosti. To je restoran s punim servisom s prozorima od poda do stropa, velikim svetlarnikom i šankom u obliku slova U.
Bestor Architecture, dizajnerski studio smešten u Los Anđelesu, stekao je značajan ugled u području arhitekture, urbanizma, infrastrukture i pejzaža u Americi. Njihov rad na Bettini, prikazuje topli prostor s kožnim klupama i zelenim rešetkastim drvetom. Takođe, njihov redizajn Beachwood Cafea u Hollywoodu, 2012. godine je i dan danas čist primer prelepe sinergije estetike i dizajna.
Studio UNLTD, smešten u Los Anđelesu, ističe se kao nagrađivana firma za dizajn u oblasti ugostiteljstva, sa posebnim naglaskom na unutrašnju arhitekturu; nameštaj i osvetljenje. Dva značajna primera njihovog rada uključuju Rose Mary, smešten u Čikagu, koji liči na tradicionalne konobe u Hrvatskoj, i Otium, restoran u centru Los Anđelesa.
Tag Front, osnovan 1989. godine i smešten u Vest Holivudu, nagrađivana je arhitektonska i dizajnerska firma specijalizovana za moderni dizajn. Njihov projekat, Gaucho Grill Pasadena, odražava savremeni i luksuzni dizajn stvarajući harmoničnu atmosferu za uživanje u argentinskoj kuhinji.
Još jedan studio za primer, Bergmeyer priča priče svojih klijenata kroz inovativni dizajn: Trade – najbolji mediteranski restoran prema Boston Magazine 2023. godine, svedoči o Bergmejerovoj sposobnosti da dizajn infuzira najdubljim shvatanjima grčke kulture, koristeći duboko plavu i sunčanu žutu kako bi stvorio inspirativan prostor.
Lolita Cocina & Tekuila Bar je živahan restoran i tekila salon, obuhvata meksičku kulturu i starošpanske uticaje.
Arrowstreet, arhitektonska i dizajnerska firma i projekat Dryft sa panoramskim pogledom na Atlantski okean, prikazuje akvatični dizajn usklađen sa pogledom na okean i korišćenje tonalnih sivih nijansi, hladnih plavih tonova i toplih tonova tikovine i oraha.
Hacin, interdisciplinarna dizajnerska firma, poznata je po različitim projektima. Primeri njihovog rada uključuju Black Lamb u Bostonu, koji utelovljuje udobnost kroz zemljane tonove i Glass House u Kembridžu.
Preen, Inc. transformisao je Tesse, poznati francuski restoran u Vest Holivudu, oličenje lepote i doslednosti, koji je čak dobio titulu najlepšeg restorana u LA 2018. godine. Drugi primer je Alimento, italijanski restoran u Silver Lejku, koji prikazuje moderno-rustični dekor, odražavajući estetiku sredine veka Silver Lejka pomoću čistih linija i živopisnih boja.

Ora Studio, smešten u Los Anđelesu, pruža igru i praktičnost u svom dizajnu širom različitih sektora. Agnes Restaurant & Cheesery, adaptacija stare štale iz 1922. godine u moderni američki restoran, prikazuje ravnotežu između savremenog i tradicionalnog dizajna.
SF Jones Architects ima za cilj stvaranje ukupnog senzorskog iskustva jednako ukusnog kao hrana, postavljajući raspoloženje na visok nivo od trenutka kada zakoračite kroz vrata. „Vau faktor“ jasno se vidi u Džonsovom radu. Istaknuta su dva primera:
Hamasaku, smešten u Los Anđelesu, predstavlja sofisticiranu harmoniju japanske kuhinje i kalifornijske ekstravagancije. Dizajn Hamasaku-a je savremen s tradicionalnim japanskim karakteristikama. Toscanova, uvek je živahna i kontinuirano nudi nove i inovativne specijalitete. Dizajn je vrlo topao i dobrodošao.
Osnovan 1982. godine, Richard H. Lewis Architect je uspostavio sebe kao istaknutog pružatelja punog spektra arhitektonskih usluga, prikazujući impresivan portfolio koji obuhvata restorane, maloprodajne objekte, pekare, kancelarije, renoviranja stambenih zgrada, privatne kuće i nove građevinske projekte. Jedan od značajnih restoranskih projekata je Mark’s Off Madison u Njujorku. Dizajniran 2021. godine, restoran ujedinjuje klasične evropske i rustične italijanske uticaje, odajući počast kuvaru Marku Strausmanu i njegovom odrastanju u Njujorku. Ambijent se besprekorno slaže sa jelovnikom, stvarajući prijatni i odgovarajući prostor za dinamično okruženje Njujorka.
Još jedno ikonično delo je Balthazar, pravi dragulj u srcu Soha od 1997. godine, poznat po svojim biftecima i često posećivan od strane poznatih ličnosti.
Meyer Davis, globalno priznat dizajnerski ured sa sedištem u Njujorku, donosi karakterističnu filozofiju svom radu, naglašavajući trajni uticaj nasuprot prolaznim trendovima i moć uzdržanosti. Njihov restoranski projekat, Sorelle u istorijskom centru Čarlstona, manifestuje modernu interpretaciju klasične južnoitalijanske kuhinje. Dizajn, sa svojim gostoljubivim ulazom i elegantnim barskim stolicama, prikazuje estetski spoj sofisticiranosti i udobnosti. Proxi, restoran iz Čikaga, u saradnji sa Meyer Davis, nudi globalnu kulinarsku avanturu u vizuelno impresivnom okruženju. Unutrašnji dizajn Proxi-a sadrži svodni plafon, pod-zidne prozore i pažljive detalje, stvarajući gastronomsko iskustvo koje prevazilazi ukuse.

Home Studios, NY, pod vođstvom osnivača Olivera Haslegravea, predstavlja tim stručnjaka koji kombinuje svoje iskustvo u arhitekturi, enterijerima, prilagođenoj proizvodnji i likovnoj umetnosti kako bi osvetlili priče svojih klijenata kroz intuitivan, precizan i pažljiv proces. Evo nekoliko primera njihovog divnog rada u dizajnu restorana: The Pearl, prelepi restoran dizajniran 2023. godine u Nantuketu.
Laurel u Salt Lejk Siti, još je jedan projekat Home Studiosa iz 2021. godine, kvartovska brasserie sa modernim američkim pristupom klasičnim evropskim kuhinjama.
GKV Architects, arhitektonska i dizajnerska firma od 1995. godine, predstavlja Temple Court Bar & Restaurant kao dokaz svoje stručnosti. Ovaj projekat prikazuje zadivljujući unutrašnji dizajn sa podnim prostirkama, oivičenim prozorima, dekorativnim lusterima i starinskim šarmom.
CBD Architects se ističe kao vodeća snaga u integrisanim arhitektonskim i dizajnerskim uslugama posebno prilagođenim industriji ugostiteljstva, specijalizujući se u području dizajna restorana. CBD Architects ističe se kao firma koja razume suptilnosti restoranskog poslovanja, podstičući kreativne procese i utemeljene metodologije. Dva primera iz njihovog portfolia pokazuju opseg njihovih sposobnosti:
Siena Tavern, moderni italijanski gastronomski dragulj smešten u Čikagu, predstavlja CBD-ovu snalažljivost u spajanju udobnosti starog sveta s savremenom notom. Prostirući se na 10.000 kvadratnih metara, dizajn restorana odražava eklektični meni. Dvostotinjak mesta u trpezariji, prostrani Oval Bar i intimni prostori za privatne večere čvrsto utvrđuju Siena Tavern kao stalnu vrednost u River Nortu, besprekorno spajajući gostoljubivost s najsavremenijim dizajnom. Nella, hvaljeni autentični italijanski restoran u Hajd Parku u Čikagu, predstavlja sposobnost CBD Architects-a da prevede kulinarsku izvrsnost u prostorne estetike. Dobitnik Michelin Bib Gourmand nagrade u više uzastopnih godina, Nella zrači svetlošću i stilom. Otvorena postavka za skladištenje otkriva posvećenost Nelle autentičnim sastojcima, dizajniranim u skladu s filozofijom restorana. Vizuelno istraživanje ambijenta Nelle otkriva pažljivu integraciju dizajna i gastronomske strasti.
Aria Group Architects, prisutni u industriji od 1989. godine, hvale se timom posvećenih majstora koji naporno rade i koji vole stvarati iskustva bogata ličnošću. Njihov raznovrstan portfolio obuhvata od kafića i barova do luksuznih restorana, što pokazuje njihovu svestranost. Značajni projekti uključuju:
Bar Sótano, meksički restoran sa sedištem u Čikagu, osvojio je mnogo lokalnih nagrada. Del Frisco’s Double Eagle Steakhouse u srcu Pitzburga, svedočanstvo o sposobnosti Aria Grupe da poštuje tradiciju istovremeno unoseći savremenu eleganciju. Dvospratni restoran nudi klasično američko iskustvo stejkhausa, poznato po sočnim biftecima i obimnom spisku nagrađivanih vina. Gosti definitivno osećaju duh Pitzburga ovde.
OKW Architects, osnovan 1959. godine, ima uspešnu istoriju dizajna. OKW se razvio u jednog od vodećih pružalaca arhitektonskih, enterijerskih i urbanističkih rešenja u Čikagu. Pogledajmo jedan divan primer njihovog rada:
Fred’s Garage pruža gostima modernu i hrabru estetiku dizajna sa betonom, pločicama i drvetom koje se reciklira.
Myefski Architects, nagrađivani arhitektonski ured smešten u srcu Čikaga, posvećen poboljšanju elemenata životnog stila širom različitih država, stvorio je zapažene dizajne od kojih se ističu dva:
Aba, mediteranski restoran sa kalifornijskim uticajem, očarava posetioce u Čikagu modernim pristupom mediteranskoj kuhinji šefa CJ Jacobsona. Krovni koncept, ukrašen bujnim zelenilom, stvara toplu mediteransku atmosferu, čineći ga vizuelnim i kulinarskim uživanjem. Pizzeria Portofino, još jedan dragulj u Čikagu, ima prostranu terasu i ležeran dekor koji podseća posetioce na italijansku rivijeru.

Dunne Kozlowski, dinamična dizajnerska firma osnovana 2003. godine u Čikagu, specijalizovana je za stvaranje hrabrih i nezaboravnih prostora za ugostiteljsku industriju. Dva upečatljiva primera su: Adalina, moderni italijanski restoran u Čikagu. Nezaboravan dizajn, sa prelepom ljubičastom šemom boja i jedinstvenim printovima, savršeno dopunjuje kulinarsko iskustvo. The Graceful Ordinary, osnovan 2021. godine, predstavlja regionalne američke stilove u vremenski neutralnom, a autentičnom okruženju u Čikagu. Fokus na pripremi hrane na drvenom ognjištu i posvećenost sezonskim, svežim sastojcima harmonično se odražava u dizajnu restorana.
CORE architecture + design, sa sedištem u Vašingtonu, ističe se na kompleksnim dizajnerskim projektima, sa preko 30 godina iskustva. Njihov izuzetan rad uključuje:
Barmini by José Andrés, laboratoriju za koktele u Vašingtonu, koja se specijalizuje i usavršava klasične koktele i kreira jedinstvene specijalitete. Inovativni koncept smestio se u bel prostor, sličan laboratoriji, ali ipak veoma gostoljubivu atmosferu.
Buena Vida, nagrađivani restoran u Tulumu, Meksiko, prenosi goste u prirodno, džunglasto iskustvo. Dizajn višespratnog restorana pruža osećaj radoznalosti koji direktno podržava viziju menija, podstičući istraživanje novih jela.

Grizform Design Architects, nagrađivana arhitektonska firma sa sedištem u DC-u, ističe se u izradi rešenja specifičnih za ugostiteljsku industriju. Njihov rad uključuje:
The Salt Line Bethesda, sa estetikom koja podseća na pomorski ambijent. Dizajn restorana izgleda skoro jednako dobro kao i sveže pripremljeni meni.
Oyster Oyster, svetla i moderna terasa smeštena u Vašingtonu, naglašava održiv dizajn i meni. Meni se fokusira na sezonske, lokalne proizvode. Dizajn uključuje puno prirodne svetlosti i zelenila.
Architecture Incorporated, smešten u Restonu. Pogledajmo neke od njihovih radova:
Barcelona Wine Bar; od egzotičnih svetiljki do drvenih stolova, sve u vezi sa ovim prostorom je toplo i gostoljubivo. BLT Prime, sa luksuznim enterijerom, neverovatnim lusterima, mermernim radnim površinama i zlatnim detaljima, ovaj koncept je zaista jedinstven i dizajnerski savršen.
Predstavljeni vrhunski primeri dizajna restorana u ovom članku prikazuju raznovrsne stilove i pristupe. Koristi ovaj članak kao vodič i inspiraciju za sopstveni brend restorana. I ne zaboravi da upotpuniš svoj posao pravom tehnologijom kako bi tvoje osoblje moglo pratiti potrebu gostiju koje će prelepi dizajn privući.
Pročitaj kojih 5 najvažnijih funkcionalnosti fiskalna kasa u 2024 treba da ima