6 stvari koje program za restorane mora da ima

Matija Rako
Matija Rako

SEO Manager

Podijelite na društvenim mrežama:

6 stvari koje program za restorane mora imati

Tablica sadržaja

Programi za restorane predstavljaju revoluciju u načinu na koji ugostitelji upravljaju svojim poslovanjem. Međutim, ključno pitanje koje se postavlja je- koristite li sve funkcionalnosti modernih fiskalnih programa ili ih koristite samo za osnovnu funkciju kucanja i izdavanja računa?

U svetu ugostiteljstva, efikasnost, brzina i preciznost su od suštinskog značaja za postizanje uspeha. Današnji programi za restorane unose svežinu i inovacije u ovu industriju. Oni ne samo da su intuitivni i lagani za korišćenje, već donose i mnoge napredne funkcionalnosti koje olakšavaju život ugostiteljima i povećavaju efikasnost njihovog poslovanja.

Ukoliko i dalje suočavate s nepotrebnim komplikacijama i gubicima vremena, vreme je da istražite sve što ovi napredni softveri mogu ponuditi. U narednim redovima, razmotrićemo neke od ključnih funkcionalnosti koje će vam pomoći da shvatite kako program može transformisati i unaprediti vaš restoran, čineći poslovanje bržim, efikasnijim i konkurentnijim.

Fiskalne kase za restorane

Fiskalna kasa predstavlja integrisani sistem koji kombinuje hardver i softver kako bi precizno registrovao prodaju proizvoda ili usluga u različitim sektorima, uključujući trgovinu i ugostiteljstvo.

Hardverski deo fiskalne kase obuhvata različite komponente poput računara, laptopa, pisača računa, monitora, tastature, raznih perifernih uređaja i slično. Ove komponente sarađuju kako bi stvorile jedan funkcionalan sistem.

S druge strane, softver za fiskalne kase igra ključnu ulogu u obradi podataka. Omogućava unos informacija o proizvodima ili uslugama, izdavanje fiskalnih računa, obračunavanje poreza i obezbeđuje sigurno čuvanje i zaštitu evidencije transakcija. Softver je odgovoran i za automatsko generisanje fiskalnih računa, što je ključno za ispunjavanje zakonskih zahteva i održavanje transparentnosti i kontrole u poslovanju.

Korišćenje fiskalne kase regulisano je zakonom o elektronskoj fiskalizaciji. Ovo osigurava pažljivo evidentiranje svih finansijskih podataka, kalkulaciju poreza i prijavljivanje u skladu s propisima. Evidencija transakcija putem fiskalne kase omogućava vlasnicima ugostiteljskih i drugih poslovnih objekata, kao i državnim telima, bolju kontrolu i praćenje poslovanja.

Pronalaženje odgovarajuće fiskalne kase za restoran zahteva pažljivu analizu i strateški pristup. Prvi korak u ovom procesu jeste precizno definisanje veličine i potreba vlastitog objekta. Raznovrsnost i specifičnosti unutar ove industrije mogu biti značajne, te svaka od tih varijabli ima ključnu ulogu u konačnom odabiru fiskalne kase. Na primer, restoran sa više stolova i stalnim prometom zahtevaće drugačiju fiskalnu kasu u poređenju s malim kafićem koji se fokusira na brzu uslugu.

Nakon što ste precizirali kategoriju i veličinu svog ugostiteljskog objekta, sledeći korak je razmatranje funkcionalnosti koje želite da vaša fiskalna kasa ima. Ove funkcionalnosti ne samo da će uticati na cenu kase, već će i značajno oblikovati način rada vašeg objekta. Trebate razmotriti potrebe osoblja, kao i željeno iskustvo koje želite pružiti gostima. Da li želite integrisani sistem za onlajn narudžbe i dostavu, mogućnost detaljnog praćenja skladišta ili analitičke funkcionalnosti? Svi ovi faktori će uticati na izbor fiskalne kase, osiguravajući da ne samo zadovoljava zakonske zahteve, već i olakšava vašu svakodnevnu operativu.

Kada birate odgovarajuću fiskalnu kasu, preporučljivo je konzultovati se sa stručnjacima ili istražiti recenzije i preporuke drugih ugostitelja. Ovo će vam pomoći da stvorite jasniju sliku o različitim modelima i njihovim mogućnostima.

Za dodatnu podršku, možete kontaktirati naš tim stručnjaka svakog dana 24/7 na broj 01 4404 707 ili popuniti i poslati kontaktnu formu. Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Program za restorane POS Sector: Kucanje i izdavanje računa

program za restorane izdavanje računa

Fiskalna kasa POS Sector predstavlja značajnu promenu u tradicionalnom procesu kucanja i izdavanja računa u ugostiteljskim objektima. Sa fokusom na efikasnosti, ovaj proces postaje brži i jednostavniji nego ikada pre.

Zahvaljujući preglednom ekranu i moćnim operacijama, sada nije potrebno više od nekoliko sekundi za korišćenje kase, unoseći narudžbe i izdajući račune. Mogućnost brzog pregleda stolova s otvorenim narudžbama i rezervacijama, upotreba tastature na ekranu za brz unos podataka, te izdavanje računa u svega 2 klika, čine ovaj fiskalni program izuzetno efikasnim.

Osim toga, korisnici imaju mogućnost primene popusta na račune i podjele (splitovanja) računa, omogućavajući prilagođavanje potrebama svakog gosta. Sve ove funkcionalnosti doprinose olakšavanju radnog procesa u ugostiteljskom objektu, pružajući brže usluge i povećavajući zadovoljstvo gostiju. Fiskalni program za restorane POS Sector tako postaje ne samo sredstvo za zadovoljenje zakonskih zahteva već i alat za unapređenje operativnih performansi i ukupnog iskustva u ugostiteljskom sektoru.

Program za restorane POS Sector: Unos artikala

program za restorane unos artikala

Upravljanje artiklima sada je jednostavnije nego ikad, zahvaljujući naprednim funkcionalnostima ovog sistema. Prilikom kreiranja artikala, imate potpunu kontrolu nad svim relevantnim parametrima. Svaki artikl se može pregledati na jasan način, prikazujući sliku, naziv, cenu, porezne informacije i normative.

Unos podataka je brz i intuitivan. Ako želite dodati slike artiklima, to možete lako učiniti putem internetskog pretraživača. Takođe, imate opciju dodavanja priloga jelima kako biste dodatno obogatili vašu ponudu. U slučaju da planirate posebne promocije, poput Hapi Haur ili akcija, sistem vam omogućava formiranje više cena za isti artikl, pružajući vam fleksibilnost u upravljanju cenovnom politikom i privlačenju gostiju.

Program za restorane POS Sector: Skladišno poslovanje

program za restorane skladisno poslovanje

Efikasno vođenje skladišta predstavlja ključni faktor za povećanje profita i smanjenje troškova u svim objektima u ugostiteljskom sektoru. Praćenjem tačnog stanja zaliha i pravovremenom korekcijom, osiguravate da uvek imate dovoljno robe na raspolaganju. Definisanjem iz kog skladišta će se trošiti roba, praćenjem nabavke od dobavljača i usklađivanjem ponude sa potražnjom, postiže se optimalna ravnoteža u poslovanju.

Ova funkcionalnost omogućava povećanje profita za minimalno 30%. Možete usmeriti nabavku ka proizvodima koji se najbolje prodaju, eliminisati artikle koji ne donose prihod i imati uvid u razlike u cenama.

Kontrola nad poslovanjem je ključna, a upravljanje skladištem vam pomaže osigurati sigurnosne zalihe, uzimajući u obzir dostupnost i prodaju. Rezultat? Povećanje profita i efikasnije poslovanje.

Program za restorane POS Sector: Mobilno naručivanje

program za restorane mobilno naručivanje

Konobari opremljeni tabletom ili mobilnim telefonom, na kojem je instalirana posebna POS Sector aplikacija za mobilno naručivanje, brzo i precizno prihvataju narudžbe gostiju i šalju ih direktno ka šanku ili kuhinji. Ovaj pristup povećava brzinu rotacije stolova za čak 20%, omogućavajući prijem većeg broja gostiju tokom brzih perioda i efikasnije iskorišćavanje kapaciteta stolova, sve to bez negativnog uticaja na njihovo iskustvo.

Mobilno naručivanje doprinosi većoj posvećenosti gostima, smanjuje rizik od grešaka prilikom unosa narudžbi i eliminiše potrebu da konobari neprestano hodaju do šanka radi slanja narudžbi. Sve porudžbine se prenose u stvarnom vremenu, smanjujući gužvu i omogućujući konobarima da ostanu u toku sa prioritetima.

Radni sistem mobilnog naručivanja je jednostavan – konobari koriste iste funkcionalnosti kao na fiskalnoj kasi, a narudžbe se automatski ispisuju u šanku ili kuhinji. Ovo omogućava efikasnu komunikaciju između osoblja i brzu dostavu narudžbi na stolove. Implementacija mobilnog naručivanja u ugostiteljske objekte koji to zahtevaju, u zavisnosti od rasporeda stolova i nivoa gužve, donosi povećanu efikasnost i unapređeno iskustvo kako za osoblje, tako i za same goste.

Program za restorane POS Sector: Normativi i kalo

program za restorane normativi i kalo

Efikasno vođenje normativa u ugostiteljstvu predstavlja ključnu komponentu za optimizaciju poslovanja i smanjenje troškova. Precizne informacije o gubicima namirnica i potrebnim sirovinama za pripremu određenih jela omogućavaju tačno praćenje stanja u skladištu, rezultirajući efikasnijim poslovanjem i povećanim profitom.

Prilikom kreiranja normativa za jela, neophodno je pažljivo razmotriti više faktora. Prvo, potrebno je odabrati vrstu sirovina iz kojih će se jelo pripremati, uzimajući u obzir količinu sirovina neophodnu za pripremu svakog jela. Takođe, važno je definisati dozvoljenu količinu otpada ili „kala“ i obezbediti visok kvalitet sirovina kako bi jelo ispunilo standarde kvaliteta.

Informacije o gubicima namirnica, poznatih kao „kalo“, imaju ključnu ulogu u ovom procesu.

Precizni normativi i saznanje o tačnim količinama robe koje je potrebno nabaviti omogućavaju smanjenje troškova, pravilno skladištenje i određivanje cena. Kroz ovaj pristup, ugostiteljski objekti mogu ostvariti profitabilnije poslovanje i umanjiti nepotrebne gubitke. Vođenje normativa stoga predstavlja neizostavan element u strategiji poslovanja svakog ugostiteljskog objekta koji teži optimizaciji resursa i postizanju veće efikasnosti.

Program za restorane POS Sector: Backoffice

program za restorane - backoffice

Program za restorane POS Sector ne samo da omogućava evidentiranje transakcija, već dolazi s moćnim analitičkim alatima koji su od neprocenjive važnosti za vlasnike i menadžere ugostiteljskih objekata. Ovi alati pružaju jasnu sliku o profitabilnosti i faktorima koji mogu uticati na poboljšanje poslovanja i povećanje prodaje.

Analize prodaje pružaju detaljan uvid u dnevni, tjedni ili mesečni prihod, efikasnost zaposlenih, najprodavanije artikle, kao i one koji se slabo prodaju. Ovi podaci omogućavaju donošenje informisanih odluka za smanjenje troškova i povećanje profita.

Pregled i ispis izveštaja predstavljaju snažno oružje za uspešno upravljanje. Izveštaji pokrivaju promet, smene, razdoblja i produktivnost zaposlenih. Mogu se ispisivati na POS ili A4 pisaču, prilagoditi za izvoz i pružiti dublji uvid u poslovanje objekta.

Grafički prikaz omogućava poređenje različitih parametara s prethodnim razdobljima, omogućujući pregled poslovanja iz različitih perspektiva, uključujući finansijsko stanje, profit, utrošenu robu i produktivnost zaposlenih. Zbirni izveštaji olakšavaju praćenje ukupne uspešnosti objekta.

Sve ove funkcionalnosti čine fiskalnu kasu POS Sector neophodnim alatom za vlasnike i menadžere svakog restorana.

Sve POS Sector funkcionalnosti možete pregledati ovde.

Koristite POS Sector besplatno, bez ugovorne obaveze. Prestanite koristiti kad god želite.

Podijelite na društvenim mrežama:

Kategorije

Pročitajte povezane članke

Upotreba nelegalnog ili nelicenciranog softvera postala je toliko raširena da mnogi korisnici prihvataju takvo...

Pre nego što bi započeo dugo putovanje, sigurno bi proverio automobil koji je stajao...

U centru poslovanja svakog ugostiteljskog objekta je fiskalna kasa – ključno sredstvo ne samo...

Dolaskom sunčanih prolećnih dana, terase ugostiteljskih objekata postaju žarišta društvenog života, mameći prolaznike i...

U današnjem dinamičnom svetu ugostiteljstva, gde brzina, efikasnost i preciznost igraju ključnu ulogu u...

Društveni mediji i pretraživači su ključni izvori informacija za one koji žele da otkriju...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo šta ti je potrebno da unaprediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korišćenjem kad želiš.

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bićete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.