Izgled radne odeće zaposlenih zavisi od kategorije objekta. Pri izradi odeće vodi se računa o sezoni, materijalu od kog se izrađuje, udobnosti i dizajnu.

Radna odeća svojom čistoćom, elegancijom i urednošću stvara povoljan psihološki utisak kod gosta o visokim higijenskim merama. Ona se ne može nositi van radnih prostorija i drži se odvojeno od odeće koja se nosi svakodnevno. Poželjno je da se pere i pegla u servisu rublja objekta. Zaposleni treba da nose odgovarajuću radnu i zaštitnu odeću čija je osnovna svrha da zaštiti hranu od zagađenja i da zaštiti  zaposlene, ali i da utiče na doživljaj gosta o kvalitetu usluge. Stoga, ulaganje u odeću zaposlenih je sigurno jedna od važnijih investicija i na njoj se ne treba štedeti.

Danas na tržištu postoji veliki izbor moderno dizajnirane i kvalitetne profesionalne radne odeće za konobare koja može poslužiti i za nekoliko sezona uspešnog poslovanja. Što je ugostiteljski objekat luksuzniji material za izradu radne odeće je kvalitetniji, a dizajn moderniji. Bela košulja i crne pantalone dugo su bili sinonim za odeću konobara, međutim danas se sve više ugostitelja trudi razbiti monotoniju prisutnu u tom području pa svoje konobare odevaju u uniforme koje se izgledom i bojama uklapaju u arhitekturu i dizajn ugostiteljskog objekta.

Za uniformu konobara najbolje rešenje su mešani materijali, zbog jednostavnijeg i jeftinijeg održavanja i utiska koji ostavljaju modeli izrađeni u materijalima otpornim na gužvanje. Reč je najčešće o kombinaciji poliestera i pamuka ili pamuka oplemenjenog sa elastinom. To su savremeni i moderni materijali u kojima koža diše što je veoma značajno za višečasovni rad u pokretu, kakav je konobarski.

Konobari  moraju imati i odgovarajuću radnu obuću. Uz uniformu se nose crne cipele, ne previsokih potpetica, zatvorene na prstima i peti. Čarape su obavezne i leti. Za ženske čarape propisana je i boja (crne, sive, tamno plave ili boje kože). Muške čarape moraju biti tamne i iznad članaka da se ne vidi koža.  Konobari dobijaju radna odela od vlasnika ugostiteljskog objekta i u dužnosti su da vode brigu o njima. Ona moraju u svakom momentu biti čista, uredna i opeglana. Košulja se mora menjati svakog dana.  Vek trajanja radnog odela zavisi od toga da li ga je konobar ispravno održavao i peglao.