Prema istraživanju vodeće savetodavne kompanije VSAG (Vucurevich Simons Advisory Group) dodavanjem terase u vaš objekt možete povećati profit za čak 65%. U istraživanju su dokazali da ulaganje od 20 000 Evra donosi profit preko 50 000 Evra. Povećanje profita posebice je zabilježeno na vrhuncu sezone u letnjim mesecima.

Što to znači za vas? Ovo leto vas očekuje borba za goste s ostalim vlasnicima terasa. Stoga vam donosimo par saveta kako bi gosti odabrali upravo vaš restoran ili kafić.

Napravite poseban meni za letnju sezonu

Tokom vrućeg letnjeg dana ne želite vašim gostima posluživati jako začinjenu hranu već nešto laganije da ih rashladi. Također leto je pravo vreme za promociju domaćih proizvoda.

Kupovina od lokalnih proizvođača puno je isplativija. Gosti voljni platiti više za hranu koja dolazi iz bio-uzgoja. Također privući će lokalne goste ako vide domaće proizvode na vašem meniju koje su pre ugledali na policama supermarketa.

Goste ćete privući u vašu novouređenu terasu povećanjem ponude pića i kreiranje akcija s popustima. Uvek se postavlja pitanje što staviti na popust a da ne narušite vaš profit? Samo bacite pogled na POS izveštaje iz prošle sezone. Možete videti koja su predjela ili pića bila najpopularnija, a ako imate integrisan sustav inventure unutar programa možete videti što vas je najmanje koštalo. Kombinacijom svih ovih informacija vrlo lako ćete doći do zaključka što bi trebalo uključiti u popust ove sezone.

Naučite kako napraviti dobar meni.

Zaposlite novo osoblje, ali imajte meru

Otvaranjem terase dobijate dodatne stolove što znači da vam je potrebno i više konobara.

Leti kada ima više događanja želite biti spremni da se suočite s navalom gostiju. Vreme je da potražite sezonske radnike, a to su najčešće studenti i generalno mlađi ljudi.
Možda vam izgleda lakše da jedan konobar radi čitavu smenu na terasi, ali ukoliko svi odluče da sednu vani onda se možete naći u problemu. Dodelite svakom konobaru po jedan dio terase vani i na taj način podjednako raspodelite posao.

Također možete organizirati ispomoć koja dolazi na posao kada vam zagužva. Zapošljavanjem ispomoći smanjujete pritisak na vaše standardno osoblje, a njima omogućavate da dođu, i zarade samo kada je to potrebno što im u većini slučajeva i odgovara.

Naučite kako zaposliti, voditi i organizirati savršenu ekipu iz iskustva jednog našeg ugostitelja.

Odlučite što s kućnim ljubimcima

Onoga trenutka kada otvorite terasu morate se naviknuti da vas gosti pitaju: „Mogu li povesti svoga psa?“

psi u retoranu

Otvaranje pet friendly terase ima pozitivne i negativne strane. Neki gosti mogu biti alergični na kućne ljubimce, a također neki ljubimci mogu biti nemirni i praviti nered.
Ako želite dopustiti dovođenje kućnih ljubimaca najbolje bi bilo da napravite dane ili sate kada je dozvoljeno dovoditi kućne ljubimce ili napraviti posebne prostore za goste s kućnim ljubimcima jer netko može biti alergičan ili možda ne želi jesti u prisustvu četveronožnog ljubimca.

Također možete u potpunosti zabraniti dovođenje kućnih ljubimaca. Što će sigurno jedan dio gostiju da odbije, ali isto tako neke će privući. Izbor je na vama.

Uredite ambijent

Ako je vaša vizija terase mali stol za piknik s nekoliko stolica na rasklapanje onda bi trebali promeniti viziju.

Prema dizajnerima interijera vanjski dio restorana se treba nastavljati na unutrašnjost. Taj nastavak treba biti neformalniji i opušteniji.

Ako niste u mogućnosti da unajmite dizajnera kako bi vaš vrt uredio u stilu koji odgovara unutrašnjosti, onda se držite istih boja i koncepta iz unutrašnjosti. Odlični načini da stvorite nezaboravno iskustvo vašim gostima su postavljanje kipova, modernog osvjetljenja i grejača na vašu terasu. Tko zna možda nešto od toga završi i na Instagramu.

Odaberite prikladnu odeću za vaše osoblje

Trebali bi vaše konobare koji poslužuju večeru u vrućim letnjim danima opremiti tankim polo majicama umjesto bijelih košulja.

Za kafić koji je dosta neformalniji dizajnirajte majice kratkih rukava za sezonu koje također možete pokloniti sponzorima i stalnim gostima ili ih prodavati. Oblačenjem osoblja u letnje uniforme učinit ćete i da se oni osećaju bolje, a također ćete doprinijeti stvaranju letnog ugođaja.

Saznajte više o trendy restoranskim uniformama.

Pratite vremensku prognozu

Nedavna studija je pokazala da vreme ne uteče samo na broj gostiju, nego i na njihovo raspoloženje što znači da će biti kritičniji kada je lošije vreme.

Vaša terasa će biti najpogođenija lošim vremenom.

Pripremite se za iznenadne promene vremena. Imate li ugrađenu tendu? Možda električnu koja se rasklapa uz pomoć jedne tipke? Ili ćete pak morati poterati goste unutra? Najbolje terase su one koje dopuštaju gostima da jedu po kiši i suncu.

Ako nemate nikakav način da zaštitite goste od kiše pobrinite sa da s osobljem dogovorite protokol u slučaju iznenadnih promena vremena kako bi goste doveli unutra. Hoćete li menjati pokisle tanjire? Tko će biti zadužen za raspoređivanje gostiju unutra? Potrudite se da napravite plan.

Povećajte efikasnost konobara uz POS Sector

Terase su sezonski prostori i većinom se ne nalaze na idealnim lokacijama. Olakšajte posao vašim konobarima da ne trče u kafić, kuhinju ili na kasu tako što ćete uložiti u mobilne POS sustave kao što je POS SectorPOS Sector je u potpunosti mobilan i šalje narudžbe direktno u kuhinju, uz mogućnost vođenja inventure na daljinu. Također u svakom trenutku vas izveštava što se trenutno nalazi na stolu, a imate i uvid što se nalazilo prije par dana. Konobar sve vodi po stolovima, na koje stavlja narudžbe i vodi evidenciju. Čak ima mogućnost da podeli račun na koliko god delova gosti žele i svaki dio naplati karticom ili gotovinom.

Kupovinom prenosnih POS sustava za vašu terasu konobari će imati više vremena da se posvete gostima bez da se kupaju u znoju. Sa više vremena za zadovoljavanje gostiju vaši će konobari brže posluživati i dobivati veće napojnice.

Uz to gosti će se željeti ponovo vratiti u vaš restoran.