Mišelinov vodič je serija godišnjih izdanja koja izlazi još od davne 1900. godine. Braća Andre i Eduard Mišelin su objavili prvo izdanje vodiča koji je sadržao korisne informacije za vozače uključujući mape, uputstva o promeni guma, listu automehaničarskih radnji, hotela i benzinskih stanica.

Dvadeset godina nakon toga su počeli da se pojavljuju i restorani kategorisani po utvrđenim kriterijumima koji su veoma brzo izazvali pažnju šire javnosti. Uočivši popularnost ovog segmenta braća su unajmila tim privatnih inspektora koji su u tajnosti obilazili i ocenjivali restorane.

Prva zvezdica za vrhunsku kuhinju dodeljena je 1926. godine, a tek 1931. nastale su i druga i treća zvezdica, odnosno hijerarhija ocenjivanja koja se održala do danas.  Mišelinove zvezdice se dodeljuju na osnovu ocene anonimnih kritičara. Ocenjuje se kvalitet jela, veština kuvanja i stvaranja mirisa, originalnost jela, cena (lokalni standardi određuju prosečnu cenu) i doslednost posetilaca.

 Restorani sa jednom Mišelinovom zvezdicom su veoma dobri restorani u svojoj kategoriji pri čemu se u njima nude jela pripremljena po doslednim visokim standardima. Jedna zvezdica je preporuka za dobro mesto gde se vredi zaustaviti na putovanju. Mišelinovu zvezdicu nije lako dobiti čemu govori u prilog činjenica da je u 2011. godini konkurisalo oko 5500 restorana od čega je samo 74 dobilo jednu zvezdicu, 17 dve zvezdice, a samo pet restorana tri zvezdice. Godine 2012. bilo je ukupno 1651 restoran sa jednom Mišelinovom zvezdicom.

Restorani sa dve Mišelinove zvezdice imaju odličnu kuhinju, te vešto i pažljivo osmišljena jela izuzetnog kvaliteta. Dve zvezdice su preporuka za mesto vredno skretanja tj. zaobilaženja sa unapred određenog puta radi posete restoranu. Samo 303 restorana su dobila ovo prestižno priznanje u 2012. godini. Restorani sa tri Mišelinove zvezdice predstavljaju sam vrh ugostiteljstva, mesto gde mogu da se probaju brojni specijaliteti, originalne recepture i vidi prezentacija hrane koja se graniči sa vrhunskom umetnošću. Gastronomska ponuda je na izuzetno visokom nivou, kao i selekcija vina. Tri zvezdice su preporuka za restoran zbog koga vredi daleko putovati. Zemlje u kojima se nalaze dobitnici tri Mišelinove zvezdice su: Japan, Francuska, Nemačka, SAD, Italija, Španija, Kina, Velika Britanija, Belgija, Švajcarska, Holandija i Monako.

U 2012. godini u svetu je bilo svega 106 nagraĊenih restorana. Najviše ih je u Japanu, a naročito u Tokiju gde ima 13 restorana koji su dobili ovo priznanje. U Francuskoj tri Mišelinove zvezdice ima 26 restorana, od toga 10 u Parizu.

Kako prijaviti restoran za dobijanje Mišelin zvezdice?

Veoma lako, ispunjavanjem prijave na zvaničnoj internet adresi Mišelin kompanije, moguće je prijaviti restoran za posetu inspektora i potencijalno dobijanje Mišelin zvezdice. Povratni odgovor se ne dobija jer inspektori posećuju restoran anonimno, bez prethodne najave. Ukoliko je hrana zaista dobra, vratiće se i drugi put. Nakon toga se sastaje komisija koja odlučuje o dodeli zvezdice.

U samoj prijavi veoma su važni i gosti koji šalju svoje nominacije za Mišelinove zvezdice. Mišelinovi inspektori su potpuno anonimni. Nikada se ne predstavljaju, a njihovi troškovi i obroci su plaćeni od strane Mišelin kompanije, nikada od strane restorana koji obilaze. Evaluacija podrazumeva ponovljeno testiranje kako bi ocena bila sto objektivnija. Inspektorima je zabranjeno da istupaju u javnosti, pa čak i da pričaju u svom okruženju kojim se poslom bave da bi njihova anonimnost bila što pouzdanija.