Međutim, na njima nisu zastupljeni zdravi obroci. Istraživanja ukazuju na to da deca imaju veći energetski unos za 55% kao i veći unos zasićenih masti nego što je slučaj kada obeduju kod kuće. Za mnoge roditelje postojanje dečijeg jelovnika predstavlja važan faktor odabira restorana u kom će obedovati. U inostranstvu postoje posebno klasifikovani restorani koji imaju posebnu ponudu kreiranu za najmlađe. Karakteristika ovog jelovnika je pre svega zanimljiv dizajn, koji će podstaći decu da poruče jelo koje je nazvano po crtanom junaku, ima zanimljivu formu, dekoraciju i sl. Normativ namirnica je manji u odnosu na normativ namenjen odraslima.

Inovativni restorateri bi trebalo da koriste poseban pribor za jelo sa aplikacijama interesantnim deci kako bi im obedovanje učinili zanimljivim. Značajno je i obezbediti stolicu za bebe sa podesivim visinama. Deca vole da jedu na mestima koja su im interesantna i u kojima im je obezbeđena zabava.

Poželjno bi bilo da restoran ima deo koji je posebno urađen za najmlađe goste. U njega se mogu smestiti nekoliko stolova za crtanje, sa slikovnicama, igračkama, bojankama i sličnim predmetima da bi se deca zabavljala. Osoblje zaduženo za animaciju može da učini boravak gostima mnogo opuštenijim, što se može pozitivno odraziti na ukupnu potrošnju.