Šta je onlajn elektronska fiskalna kasa?

Onlajn elektronska fiskalna kasa je hardversko i/ili softversko rešenje pomoću koga poreski obveznik izdaje fiskalni račun i prenosi podatke o računu u server Poreske uprave (PU).

Prenos podataka se obavlja putem interneta u približno realnom vremenu ili putem iščitavanja podataka fiskalnih računa na USB memorijski stik ili memorijsku karticu i njihovog slanja Poreskoj upravi preko portala Poreske uprave.

 • Prenos podataka sa fiskalnog računa
 • do servera Poreske Uprave

To će omogućiti PU da dobije jasan i konkretan uvid u poslovanje poreskih obveznika.

Povezanost elektronskih fiskalnih kasa sa serverom PU putem interneta u realnom vremenu je najveća promena u odnosu na fiskalne kase koje se trenutno upotrebljavaju.

Kako bi videli na koji način ta povezanost funkcioniše, započećemo od važnosti kvalitetne internet konekcije.

S obzirom da onlajn elektronska fiskalizacija ne može funkcionisati bez interneta, važno je da znate koliko je bitno da se pobrinete za kvalitetnog internet provajdera.

Naime, u slučaju prekida internet konekcije Poreskoj upravi ste dužni dostaviti podatke o izdatim računima odmah po uspostavljanju internet konekcije, a najkasnije u roku pet dana.

U suprotnom ste u prekršaju i možete platiti kaznu ili čak dobiti zabranu rada do godinu dana.

Poreski obveznik može izabrati dve vrste elektronske fiskalne kase:

 • Elektronsku fiskalnu kasu koja u trenutku privremenog ili trajnog prekida internet veze zbog korišćenja sopstvenog procesora omogućava izdavanje fiskalnih računa (lokalnog procesora fiskalnih računa).
 • Elektronsku fiskalnu kasu koja omogućava izdavanje fiskalnih računa u realnom vremenu isključivo putem stalne internet veze (virtualnog procesora fiskalnih računa).

Elektronska fiskalna kasa ili elektronski fiskalni uređaj (EFU) odnose se na hardver i/ili softver.

Hardver je fizička POS oprema. Softver je program koji je zadužen da vodi vaše poslovanje, pravi račune i šalje sve potrebne podatke Poreskoj upravi na način kako je propisano zakonom o fiskalizaciji i tehničkim vodičem Poreske uprave.

I hardver i softver su neizostavan deo elektronske fiskalizacije i jedno bez drugog ne funkcionišu.

Ipak, nagalasak želimo staviti na kvalitetan izbor softvera jer je to element fiskalne kase koji bitno utiče na vaše poslovanje.

Pravilnim odabirom softvera će vam se značajno povećati promet i olakšati rad, a nepravilnim će se desiti suprotno, što svakako ne bismo željeli. Iz tog razloga smo napisali ovaj tekst.

Nove onlajn fiskalne kase za ugostitelje

Fiskalna kasa mora biti brza, efikasna i jednostavna za upotrebu.

U zavisnosti od vrste ugostiteljskog objekta i njegovog prometa postoje različita hardverska i softverska rešenja za fiskalne kase.

Veoma je bitno pronaći optimalno rešenje za vaše poslovanje, jer niti jedan ugostiteljski objekat nije isti.

Zato tome posvetite dovoljno vremena i zatražite savet profesionalaca koji u tome imaju mnogo iskustva.

POS Sector je kroz svoj dugogodišnji rad na tom području stekao ogromno iskustvo koje smo spremni u svakom momentu s vama podeliti.

Asistirali smo preko 4000 ugostitelja da u svojim objektima postave optimalne sustave za vođenje poslovanja i fiskalizacije, što im svakodnevno povećava profit i olakšava rad.

POS Sector program je kompletno rešenje za e-fiskalizaciju, ali i za vođenje poslovanja.

Procesor fiskalnih računa (L-PFR) je u sklopu softvera, tako da vam uz POS Sector za rad u novoj fiskalizaciji treba još samo Windows računar, čitač kartica i bilo koji štampač. To znači da s programom POS Sector korisnik dobiva 2 u 1 kompletno rešenje za vođenje poslovanja + program za elektronsku fiskalizaciju i to 3 meseca besplatno.

Korišćenjem POS Sectora ne treba da plaćate dva različita softvera za funkcionisanje e-fiskalizacije i vođenje poslovanja, ne treba da kupujete lokalni procesor fiskalnih računa (L-PFR), kao ni da plaćate njegovo mesečno održavanje.

Troškovi koje možete da izbegnete su:

 • Nabavka zasebnog L-PFR cca. 10 000 – 14 000 RSD (80 – 120 Evra) jednokratno za svaku kasu
 • Najam zasebnog softvera za rad L-PFR cca. 3 000 – 3 500 RSD (25 – 30 Evra) mesečno za svaku kasu
 • Najam zasebnog softvera za vođenje poslovanja cca. 3 000 – 6 000 RSD (25 – 50 Evra) mesečno
 • Nabavka posebnog štampača koji u sebi ima L-PFR i čitač kartica cca. 12 000 – 24 000 RSD (100 – 200 Evra)

POS Sector je jedini program na tržištu Srbije koji vam nudi da izbegnete sve gore navedene troškove, ali da u isto vreme imate najkvalitetnije rešenje za vaše poslovanje.

Pozovite nas na broj 011 441 9070 ili popunite formu ispod i dobićete besplatno korišćenje POS Sectora 3 meseca.

Čisto da bi vam u ovom tekstu dali neku predstavu o ceni hardvera koji je neophodan za rad jednog klasičanog Caffe – bara ili restorana, možemo vam reći da se za cca. 47 000 RSD (cca. 400 Evra) može nabaviti kompletna nova oprema koja će kvalitetno ispuniti sve vaše zahteve i kojoj ćete teško naći zamerku.

Naravno ukoliko vaš objekat zahteva upotrebu više kasa, tableta za konobare, kuhinjskih monitora ili ukoliko želite opremu koja će svojim luksuznim dizajnom izazvati poseban vizualni efekat kod vaših gostiju, onda cena opreme može biti i znatno veća.

U svakom slučaju prvo treba povesti računa o tome šta je zaista neophodno za nesmetan i optimalan rad.

Možete voditi poslovanje i uz klasičan Desktop PC ili laptop osrednjih tehničkih specifikacija, ali ako želite ubrzati i olakšati kucanje računa poželjno je da obavljate posao jednostavnim dodirom grafičkih elementa na ekranu pomoću monitora osetljivog na dodir (eng. Touch Screen).

Ukoliko se odlučite za tu opciju, za koju mislimo da je neophodna za svaki ugostiteljski objekat, softver mora biti prilagođen za takvu vrstu rada.

Zadovoljavajuće tehničke specifikacije računara kao hardverskog dela fiskalne kase su:

 • Operacijski sustav Windows 7 ili noviji, preporučeno 10 ili 11
 • Procesor: 2 GHz ili brži
 • RAM: minimalno 4 GB za 32-bitni sustav ili 4 GB za 64-bitni sustav
 • Prostor na tvrdom disku: minimalno 80 GB
 • Zaslon: rezolucija 1280 x 1024 ili više

Pos Sector vam nudi 3 osnovna paketa programa koja svojim funkcionalnostima pokrivaju sve zahteve ugostiteljskog posla, od grilova, Caffe-barova, pa sve do noćnih klubova i restorana svih veličina i tipova.

POS Sector je također modularan šta znači da ga u svakom momentu možete prilagoditi svojim potrebama.

 1. Lite paket (3 meseca besplatno, a nakon toga 1 908 RSD mesečno) omogućava izdavanje računa, izveštaja i kompletnu analizu prodajnih artikala. Idealan je za delatnosti s manjim obimom posla i veoma pogodan za ugostitelje koji ne vode lager.
 2. Standard paket (3 meseca besplatno, a nakon toga 2 908 RSD mesečno) pokriva sve stavke iz Lite paketa te dodatno omogućava rad po stolovima, rad sa happy hour cenama, kreiranje normativa (povezivanje artikala i repromaterijala), kompletnu analizu i izveštaje potrošnje materijala, kompletno lager poslovanje (primanje i izdavanje robe) i kompletnu analizu prometa i stanja lagera.
 3. Professional paket (3 meseca besplatno, a nakon toga 4 825 RSD mesečno) ima najširu paletu funkcionalnosti. Pokriva Standard paket i dodatno nudi rad više uređaja povezanih u mreži, rad s tabletima/mobitelima, kao i rad s kuhinjskim monitorima.

S obzirom da POS Sector koristi više od 4 000 zadovoljnih korisnika, jasno je da smo uspeli usavršiti program i fiskalnu kasu koja savršeno odgovara svim zahtevima poslovanja.

Glavne prednosti POS Sectora koje su izdvojili naši korisnici su:

 1. Program 2 u 1 za vođenje poslovanja + e-fiskalizacija za samo
  1 908 RSD mesečno nakon besplatnog perioda
 2. Brzo i jednostavno izdavanje računa
 3. Mogućnost brzog samostalnog upravljanja fiskalnom kasom u vidu kreiranja i brisanja artikala, postavljanja cena, unosa primki itd.
 4. Jednostavno vođenja lagera i normativa (utrošene robe za artikle) koji realno prikazuju troškove i stanje robe, što u konačnici omogućava bolje planiranje zaliha
 5. Jednostavan unos popusta na pojedinačni artikal ili na celi račun
 6. Razne vrste plaćanja (gotovnom, karticom, žiralno, vaučeri, dostavne službe Glovo, Wolt …)
 7. Podeleno plaćanje
 8. Jasno definirane autorizacije za korišćenje određenih funkcija programa
 9. Cloud servis
 10. Backoffice umrežen s glavnom kasom
 11. Besplatna korisnička podrška 24/7

Onlajn fiskalne kase za paušalce

Po novom zakonu dužni ste poslovanje vršiti preko onlajn fiskalne kase i u slučaju da ste paušalni obrtnik.

Kad je u pitanju fiskalna kasa kroz prizmu hardvera, standardni desktop PC, laptop ili mala prenosiva fiskalna kasa mogu biti idealno rešenje za vođenje vašeg poslovanja i fiskalizaciju računa.

Oprema – hardver:
Desktop PC ili laptop minimalnih sledećih tehničkih specifikacija:

 • Operacijski sustav Windows 7 ili noviji, preporučeno 10 ili 11
 • Procesor: 2 GHz ili brži
 • RAM: minimalno 4 GB za 32-bitni sustav ili 4 GB za 64-bitni sustav
 • Prostor na tvrdom disku: minimalno 80 GB
 • Zaslon: rezolucija 1280 x 1024 ili više

Što se tiče softvera, najbolji način da budete sigurni prilikom kupovine ili najma je da uradite probno testiranje nakon čega ćete biti sigurni da li odgovara vašem poslovanju.

Nemojte dozvoliti da vam se podmetnu skupe i komplikovane kase, jer vam s obzirom na vrstu obrta možda i nisu potrebne.

Cena hardvera: cca. 17 000 – 35 000 RSD (150 – 300 Evra)
Cena POS Sector softvera: preporučeni paket Lite – 1908 RSD mesečno

Onlajn fiskalne kase za frizerske i kozmetičke salone

Standardni desktop PC ili laptop su uređaji koji s POS Sector Lite softverom mogu biti odlično rešenje za funkcionisanje frizerskog i kozmetičkog salona.

Dodatno trebate imati štampač fiskalnih računa i USB čitač kartice.

Potrebna oprema – Hardver:
Desktop PC ili laptop sledećih minimalnih tehničkih specifikacija:

 • Operacijski sustav Windows 7 ili noviji, preporučeno 10 ili 11
 • Procesor: 2 GHz ili brži
 • RAM: minimalno 4 GB za 32-bitni sustav ili 4 GB za 64-bitni sustav
 • Prostor na tvrdom disku: minimalno 80 GB
 • Zaslon: rezolucija 1280 x 1024 ili više

Savet: Razmislite o nabavci i korišćenju ekrana osetljivog na dodir koji vam može ubrzati kucanje fiskalnih računa.

Cena hardvera: cca. 23 000 – 47 000 RSD (200 – 400 Evra)
Cena POS Sector softvera: preporučeni paket Lite – 1 908 RSD mesečno

Nove onlajn fiskalne kase za autoservise

Ukoliko imate autoservis, standardni desktop PC i softver POS Sector Standard je idealno rešenje za funkcionisanje vaše delatnosti.

Potrebna oprema – Hardver:
Desktop PC minimalnih tehničkih specifikacija:

 • Operacijski sustav Windows 7 ili noviji, preporučeno 10 ili 11
 • Procesor: 2 GHz ili brži
 • RAM: minimalno 4 GB za 32-bitni sustav ili 4 GB za 64-bitni sustav
 • Prostor na tvrdom disku: minimalno 80 GB
 • Zaslon: rezolucija 1280 x 1024 ili više

U zavisnosti od veličine i obima posla servisa, softver bi trebao omogućiti lager poslovanje i sve vrste izveštaja.

Cena hardvera: cca. 17 000 – 35 000 RSD (150 – 300 Evra)
Cena POS Sector softvera: preporučeni paket Standard – 2 908 RSD mesečno

Male prenosive onlajn fiskalne kase

Ako je vaša delatnost samostalna onda pri nabavci fiskalne kase vrlo lako možete izbeći velike i nepotrebne troškove.

Onlajn male prenosive kase su vrlo praktične, jer sve šta vam je potrebno za izvršenje posla nalazi se u jednom uređaju: onlajn fiskalna kasa, internet veza, štampač i program za rad.

Male prenosive kase u većini slučajeva ne zahtevaju dugu i komplikovanu instalaciju i vrlo brzo su spremne za rad.

Ovakve vrste kasa često se koriste za mobilno izdavanje karata, prodaju i overu karata u prevozu, karte za parking, bioskop, pozorište itd.

Ponuda, cene i servis onlajn fiskalne kase – Beograd, Niš, Leskovac

U nastavku vam donosimo popis preporučenih distributera POS opreme u Srbiji:

Ime preduzeća Grad Kontakt
Staltek doo Beograd 011 848 04 73
SERVIS S ELECTRONIC 010 doo Pirot 38110311771
Mikro Elektronik Pančevo 38163205559
Elaza d.o.o.
Lazarevac 38163335107
ABACUS 19.05 d.o.o. Svilajnac 381628815333
Katalog doo Leskovac 016 213 312
Servisni centar plus Pančevo 38101335587
TEHNICOM
INFORMATIKA
Niš 381018550921
CONTINENTAL-BEČEJ Bečej 3811216916699
KOMPJUTER CENTAR
BOR
Bor 38113422386
CEROVAC EPROM FISKALNE KASE Čačak 38132340795
Ribbon-Commerce Kragujevac 38134302150

Najam ili kupovina programa za fiskalne kase – šta je bolje?

Bolji je najam programa, a evo i zašto.

Zbog čestih ažuriranja softvera koja su neophodna da bi se održao korak s modernom tehnologijom, danas se softveri sve manje jednokratno kupuju.

Zato se softver danas više nego ikada posmatra kao usluga (eng. Software as a Service – skraćeno SaaS), pa se licenca za korišćenje programa iznajmljuje najčešće na mesečnom ili godišnjem nivou.

Najam softvera kao usluge karakteriše puno manja inicijalna cena nabavke, a samim tim i manji troškovi za pokretanje poslovanja.

Ukoliko kupite program i naknadno uvidite da vam ne odgovara, bacili ste novac, dok prilikom iznajmljivanja, ako ste nezadovoljni, trošak vam je samo jedan mesec koji ste platili i možete jednostavno potražiti drugo rešenje.

Takođe, onog trenutka kad iznajmite softver, on je taj koji sledeći mesec svojim performansama mora kupiti vas.

Time ste u povoljnijem položaju, jer se dobavljač softvera mora konstantno truditi da budete zadovoljni, dok nakon jednokratne kupovine s kojom je posao prodaje završen, naglo pada interes dobavljača programa za brigu o vašem korisničkom iskustvu.

Kod iznajmljivanja, softver i celokupna usluga moraju biti konstantno na visokom nivou da bi ste ga iznova kupili svaki mesec.

Prilikom najma softvera mogu vas dočekati potencijalni skriveni troškovi poput naplaćivanja početne instalacije programa, naplaćivanja početne fiskalizacije kase (100- 300 Evra), naplate obuke korisnika itd.

Dobro se informišite o dostupnosti korisničke podrške, jer se mogu neočekivano desiti poteškoće sa internet konekcijom, fiskalizacijom i radom operativnog sustava. S obzirom da ne možete znati kad vam se može dogoditi takva vrsta problema, korisnička podrška bi trebala biti dostupna 24/7.

Nezavisno za šta ste se odlučili, najam ili kupovinu softvera, obratite pažnju na ugovornu obvezu i raspitajte se je li ona zaista i potrebna.

U POS Sectoru nema ugovorne obveze šta znači da u svakom momentu možete prestati korisiti softver ukoliko niste zadovoljni bilo čim.

Hoće li država snositi troškove implementacije elektronske onlajn fiskalne kase?

Nove onlajn fiskalne kase prvobitno su trebale biti implementirane do 01.01.2022. godine, ali je rok u međuvremenu pomaknut na 30. april 2022.

Postoje dva načina nabavke: ukoliko to bude moguće, nadogradnja kase uvedene po starom (trenutnom) zakonu ili kupovina nove.

Cena nadogradnje fiskalnih kasa u Srbiji košta oko 150 Evra, a kupovina nove onlajn fiskalne oko 400 Evra.

Trenutno su u celom svetu pa tako i u Srbiji mnoge delatnosti značajno osiromašene zbog čega nabavka elektronskih fiskalnih uređaja nije mali izdatak.

Država će subvencionirati troškove iznosom od 100 Evra po prodajnom objektu i još 100 Evra po svakom Elektronskom Fiskalnom Uređaju. 

Privrednici koji nisu u sistemu PDV – a dobiće dodatnih 20 odsto subvencija.

Za dobijanje subvencije treba da se prijavite od 15. oktrobra 2021. do kraja januara 2022. preko sajta PU.

Fiskalne kase nove generacije: kako odabrati najbolju onlajn fiskalnu kasu?

Da bi odabrali najbolje rešenje za vaše poslovanje obratite pažnju na sledeće:

 1. Vrstu delatnosti – Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta fiskalnih kasa, a vama je bitno da odaberete najbolju za vašu delatnost i poslovanje. Dobro se informirajte i potražite savet profesionalca.
 2. Korisničku podršku – U slučaju da fiskalna kasa ima bilo kakve smetnje u radu, jako je bitna dostupnost korisničke podrške 24/7.
 3. Cenu – Elektronska fiskalna kasa (hardver) s osnovnim funkcionalnostima košta oko 400 Evra, a najam fiskalne kase (softver) oko 15 do 50 Evra mesečno. Cena obaveznog lokalnog procesora fiskalnih računa je oko 100 Evra uz mesečno održavanje za cca 10 Evra. Naravno, ako vam je potrebno više elektronskih fiskalnih kasa i Pos opreme cena će biti veća. Stvar je individualne prirode i ovisi o potrebama poslovanja i mogućnostima. Zato vam preporučujemo da nas pozovete i besplatno se konsultujete s našim timom kako bismo vam mogli jednostavno sve izračunati i pomoći oko izbora optimalne fiskalne kase.
 4. Ažuriranje (update) programa – Svakako je potrebno proveriti kako funkcioniše ažuriranje programa i hoćete li uvek imati ažurnu verziju programa koja je pravovremeno usklađena sa zakonskim odredbama Poreske uprave i fiskalizacije, koji se znaju povremeno menjati.
 5. Iskustvo i recenzije ostalih korisnika –  Pre kupovine fiskalne kase proverite kako su je ostali korisnici ocenili i jesu li imali poteškoće u radu prilikom korišćenja.
 6. Sigurnost vaših podataka – Kako se ne bi doveli u situaciju da ostanete bez važnih podataka, proverite ima li i kako funkcioniše sigurnosna kopija podataka. Ne zaboravite da ste vi vlasnik podataka, stoga nemojte da vam se desi da ukoliko prestanete koristiti određeni program ostanete bez svojih podataka.
 7. Besplatnu Demo-test verziju programa – Kroz besplatni probni period možete videti kako izgleda softver i da li vam odgovara. Uvek je bolje probati pre kupovine i to treba biti besplatno!

Pravilnici o elektronskoj fiskalizaciji i onlajn fiskalnim kasama objavljeni su u Službenom glasniku RS, broj 31/21 od 31. marta 2021. godine.