Šta nam donosi novi zakon o elektronskoj fiskalizaciji u Srbiji? Koji program da odaberemo i koja je cena onlajn fiskalnih kasa u Srbiji?

Odgovore na ova i druga česta pitanja pronaći ćete u ovom članku.

Zakon o elektronskoj fiskalizaciji u Srbiji 2022. godine

Narodna skupština Republike Srbije donela je Zakon o fiskalizaciji (ZF) 17. decembra 2020. godine, koja je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 153/2020 od 21.12.2020. godine.

Ovaj zakon se primenjuje od 30. aprila 2022. godine, sa izuzetkom određenih odredbi koje se primenjuju u roku od 8 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.

Više o tome kako se e-fiskalizovati možete pročitati ovdje: Šta sve trebate znati o predstojećoj elektronskoj fiskalizaciji u Srbiji?

Ko su obveznici elektronske fiskalizacije u Srbiji?

Obveznik elektronske fiskalizacije je svaki obveznik poreza na dohodak od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana i svaki obveznik poreza na dobit preduzeća u smislu zakona kojim se uređuje porez na dobit pravnih lica, koji obavljaju promet na malo.

Šta su onlajn fiskalne kase?

Onlajn fiskalne kase su elektronski fiskalni uređaji (EFU) koji se koriste za kucanje računa putem programa koji je odobrila Poreska uprava Srbije, a koriste se za štampanje fiskalnih računa i njihovo izdavanje korisnicima usluga.

Kao što to i samo ime govori, onlajn fiskalne kase moraju biti povezane na Internet sve vreme tokom svog rada.

Zašto je stalna i neprekidna Internet veza važna za rad onlajn fiskalne kase?

Da bi komunikacija između Poreske uprave i privrednika koji izdaje račune bila neprekinuta, potrebna je stalna internet veza.

Kakva je procedura u slučaju prekida Internet veze?

Ako dođe do prekida Internet veze ili ona nije dostupna na mestu prometa, poreski obveznik podnosi Poreskoj upravi podatke o izdatim fiskalnim računima periodično odmah nakon uspostavljanja Internet veze, a najkasnije pet dana od dana izdavanja pojedinačnog fiskalnog računa.

Koje podatke mora da sadrži fiskalni račun?

Fiskalni račun mora da sadrži sledeće podatke:

 • vrstu računa
 • dan, mesec, godinu, sat, minut i sekundu sastavljanja fiskalnog računa
 • jedinstveni redni broj fiskalnog računa
 • jedinstveni redni broj fiskalnog računa prema vrsti računa i vrsti transakcije
 • ime poreskog obveznika i jedinstvenu oznaku poslovnog prostora
 • poreski identifikacioni broj (PIB) poreskog obveznika
 • PIB pravnog lica, odnosno obveznika poreza na dohodak od samostalne delatnosti
 • naziv, količinu, jedinicu mere, cenu po jedinici mere, oznaku poreske stope i vrednost evidentiranog prometa dobara ili usluga
 • specifikaciju poreskih stopa
 • iznos poreza po poreskim stopama
 • ukupan iznos poreza
 • vrednost prometa po poreskim stopama
 • ukupan iznos koji treba platiti, ukupna vrednost evidentiranog prometa
 • napomenu ako se plaćanje vrši unapred (putem avansa)
 • način plaćanja (gotovina, trenutni prenos odobrenja, ček, platna kartica, drugi bezgotovinski način itd.)
 • uplaćeni iznos i iznos razlike za povraćaj kupcu dobara, odnosno korisniku usluga
 • dvodimenzionalni bar kod (QR – Quick Response) za verifikaciju koji sadrži sve elemente elektronskog potpisa kada se fiskalni račun štampa ili hiperlink za verifikaciju kada se fiskalni račun izdaje u elektronskom obliku
 • ako je potrebno, referencu na broj drugog fiskalnog računa ili drugog relevantnog dokumenta.

Koje su vrste onlajn fiskalnih kasa odobrene?

Svaki obveznik fiskalizacije ima pravo da odluči o vrsti elektronskog fiskalnog uređaja (EFU) koji će se koristiti, kako sledi:

 1. Elektronski fiskalni uređaj koji koristi sopstveni lokalni procesor fiskalnih računa koji omogućava fakturisanje fiskalnih računa čak i u slučaju privremenog ili trajnog prekida Internet veze; i / ili
 2. Elektronski fiskalni uređaj koji koristi virtuelni procesor fiskalnih računa u Sistemu upravljanja fiskalizacijom i koji omogućava fakturisanje fiskalnih računa isključivo putem stalne internet veze u realnom vremenu.

Svaki obveznik elektronske fiskalizacije koji odluči da koristi elektronski fiskalni uređaj koji mu omogućava izdavanje fiskalnih računa isključivo putem stalne internet veze u realnom vremenu dužan je da obezbedi nesmetan rad najmanje jednog elektronskog fiskalnog uređaja koji omogućava izdavanje fiskalnih računa čak i u slučaju privremenog ili trajnog prekida Internet veze u svakom od njegovih poslovnih prostora i poslovnih prostorija.

Cena onlajn fiskalne kase

U celoj Srbiji je registrovano oko 230.000 trgovaca i ugostitelja koji koriste fiskalne kase i svi će oni, prema novim propisima, morati da obezbede novu ili dodatnu opremu koja će pratiti izdavanje računa po novom zakonu o elektronskoj fiskalizaciji.

Od njihovog ukupnog broja, mnogo je više onih koji imaju stare fiskalne kase uvedene propisima iz 2005. godine, nego onih većih privrednika koji su uglavnom već opremljeni fiskalnim kasama savremene tehnologije.

Prema našoj proceni i iskustvu privrednika iz obližnje Hrvatske gde je elektronska fiskalizacija sprovedena 2013. godine, cena onlajn fiskalne kase biće oko 400 evra.

Dobra vest za domaće privrednike je da će država subvencionisati troškove nabavke nove fiskalne kase iznosom od 100 Evra po prodajnom objektu i još 100 Evra po svakom Elektronskom Fiskalnom Uređaju. Privrednici koji nisu u sistemu PDV – a dobiće dodatnih 20 odsto subvencija. Za dobijanje subvencije treba da se prijavite od 15. oktobra 2021. do kraja januara 2022. preko sajta PU.

Pravilnici, zakoni, vodiči i odredbe o elektronskoj fiskalizaciji

Cilj ovog članka je otkloniti nedoumice privrednika i pripremiti ih na vreme za prelazak na novi način rada. U tu svrhu na jednom mestu vam donosimo listu objavljenih pravilnika i zakona koji se odnose na elektronsku fiskalizaciju.

Navedeni pravilnici o elektronskoj fiskalizaciji i onlajn fiskalnim kasama objavljeni su u Službenom glasniku RS, broj 31/21 od 31. marta 2021. godine.

Zakon o fiskalizaciji

Tehnički vodič

Pravilnik o vrsti i načinu dostavljanja podataka o poslovnim prostorijama kao i o načinu generisanja oznake poslovnog prostora

Pravilnik o vrstama fiskalnih računa, tipovima transakcija, načinima plaćanja, pozivanju na broj drugog dokumenta i pojedinostima ostalih elemenata fiskalnog računa

Pravilnik o načinu čuvanja i zaštite podataka u internoj memoriji fiskalnog uređaja

Pravilnik o načinu i postupku dostavljanja podataka o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi

Pravilnik o načinu provere prijavljenih fiskalnih računa

Pravilnik o uslovima i proceduri izdavanja i načinu korišćenja bezbednosnog elementa

Uredba o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja

Treba Vam Online Fiskalna Kasa?

POS Sector je najjednostavnije 2 u 1 rešenje za vašu onlajn fiskalnu kasu. Jednostavno izdavanje računa, onlajn instalacija programa bez kupovine dodatne opreme i troškova, brza i potpuna onlajn edukacija.

 • POS Sector program je kompletno rešenje za e-fiskalizaciju, ali i za vođenje poslovanja. Procesor fiskalnih računa (L-PFR) je u sklopu softvera, tako da vam uz POS Sector za rad u novoj fiskalizaciji treba još samo Windows računar, čitač kartica i bilo koji štampač. To znači da s programom POS Sector korisnik dobiva 2 u 1 kompletno rešenje za vođenje poslovanja + program za elektronsku fiskalizaciju i to 3 meseca besplatno.
 • Korišćenjem POS Sectora ne treba da plaćate dva različita softvera za funkcionisanje e-fiskalizacije i vođenje poslovanja, ne treba da kupujete lokalni procesor fiskalnih računa (L-PFR), kao ni da plaćate njegovo mesečno održavanje.

Troškovi koje nećete imati su:

 • Nabavka zasebnog L-PFR cca. 10 000 – 14 000 RSD (80 – 120 Evra) jednokratno za svaku kasu
 • Najam zasebnog softvera za rad L-PFR cca. 3 000 – 3 500 RSD (25 – 30 Evra) mesečno za svaku kasu
 • Najam zasebnog softvera za vođenje poslovanja cca. 3 000 – 6 000 RSD (25 – 50 Evra) mesečno
 • Nabavka posebnog štampača koji u sebi ima L-PFR i čitač kartica cca. 12 000 – 24 000 RSD (100 – 200 Evra)

POS Sector je jedini softver na našem tržištu koji vam omogućava da nemate sve gore navedene troškove, ali da imate najkvalitetnije moguće rešenje za vaše poslovanje.

Pozovite nas na broj 011 441 9070 ili popunite formu ispod i dobićete besplatno korišćenje POS Sectora 3 meseca.