Kao i u svakoj investiciji, izbor softvera za ugostiteljstvo zahteva analizu predviđenih troškova u odnosu na celokupnu korist koju vam njegova primena može da donese.

Takvu analizu nije jednostavno napraviti, ali ako znate šta želite i koje funkcije softvera su potrebne vašem poslovanju, onda ste na pravom putu.

Prilikom izbora softvera potrebno je da stavite akcent na određene parametre.

Kako bi mogli doneti najbolju odluku i izabrati adekvatan softver za ugostiteljstvo, u nastavku pročitajte odgovore na često postavljena pitanja vaših kolega.

Da li je bolje softver za ugostiteljstvo kupiti ili iznajmiti?

SaaS (eng. Software as a Service – softver kao usluga) je način poslovanja čija je glavna karakteristika najam softvera. Najbolja je opcija kada je u pitanju softver za ugostiteljstvo.

U poređenju sa jednokratnom kupovinom, SaaS korisnicima omogućava da koriste nadograđen i ažuriran program.

Do stalnih nadogradnja programa dolazi s obzirom na konstantan tehnološki napredak i česte zakonske izmene, u ovom slučaju potencijalne izmene odredbi sistema e-fiskalizacije.

Kada jednokratno kupite program, verzija će da vam ostane ista i vremenom postoji mogućnost da ne možete više da je koristite jer nije usklađena s najnovijim fiskalnim i tehnološkim zahtevima ili je potrebno plaćati skupe nadogradnje odnosno nove verzije programa.

Koliko košta softver za ugostiteljstvo i kako znati koji paket odabrati?

Program za ugostiteljstvo je najčešće podeljen na nekoliko osnovnih paketa koji pružaju određene funkcionalnosti.

U najboljem slučaju je modularan. Paketi se većinom razlikuju po predviđenim potrebama ugostiteljskog objekta zavisno od veličine ili vrste.

Npr. fast food grillu u većini slučajeva je dovoljno da program omogućava izdavanje fiskalnih računa i analizu prodanih artikala, dok jednom restoranu sa više fiskalnih kasa je potrebno isto to plus rad po stolovima, normativi, lager poslovanje, backoffice itd.

Modularan softver je najbolja opcija kojoj treba da se teži. Nudi mogućnost prilagođavanja softvera konkretno za vaš ugostiteljski objekat.

Softver se prilagođava korisniku i omogućava izbor funkcija koje će da koristi, pojednostavljuje rad bez nepotrebnih funkcionalnosti, a korisnik plaća samo ono što mu treba i što mu na kraju donosi profit.

Cena najma softvera zavisi od vrste paketa i funkcionalnosti koje program pruža.

Koja oprema mi je potrebna da instaliram softver?

Novi zakon o e-fiskalizaciji ugostiteljskim objektima nudi mogućnost rada na različitim vrstama hardvera poput računara, laptopa ili tableta, ali za razliku od prethodnog sistema, softver stavlja u prvi plan kao puno važniji element fiskalne kase.

Iako primenom novog zakona hardver nema funkciju kao pre, treba povesti računa o tome da je dovoljno kvalitetan da omogući optimalan i nesmetan rad.

Zadovoljavajuće tehničke specifikacije računara kao hardverskog dela fiskalne kase sa POS Sector softverom za ugostiteljstvo su:

  • Operativni sistem Windows 7 ili noviji, preporučeno 10 ili 11
  • Procesor: 2 GHz ili brži
  • RAM: minimalno 4 GB
  • Prostor na hard disku: minimalno 60 GB
  • Monitor: rezolucija 1280 x 1024 ili više

Ako želite ubrzati i olakšati kucanje računa razmislite o kupovini monitora osetljivog na dodir (eng. Touch Screen).

To je idealna opcija za većinu ugostiteljskih objekata.

Slika 1 – računar, monitor osetljiv na dodir, program POS Sector, štampač, čitač pametne kartice

Slika 2 –  softver za ugostiteljstvo: All in one računar, program POS Sector, štampač, čitač pametne kartice

Koliko treba da uložim vremena u obuku i koliko će da košta?

Nakon što se odlučite za program, preporučujemo vam da izdvojite određeno vreme za obuku osoblja koje će ga koristiti.

Vreme koje će te trebati da uložite zavisi od jednostavnosti samog softvera i funkcionalnosti koje ste izabrali.

Obuka će omogućiti da se pravilno sprovedu sve procedure i da se izvuče maksimum iz softvera, pomoću kojeg možete minimizirati gubitke i ostvariti svoje prodajne ciljeve.

Što bolje naučite vladati softverom, bolje će rezultate da vam donese.

U POS Sectoru obuka korisnika je besplatna, a prezentacija samog softvera traje oko 15 minuta.

Brzo korisničko učenje proteklo je iz same jednostavnosti softvera koji je napravljen da bude praktičan korisnicima kojima tehnologija nije jača strana.

S obzirom da smo svesni fluktuacije radnika u ugostiteljstvu, bitno je naglasiti da smo vodili računa o tome da osoba koja je tek počela raditi u vašem objektu za vrlo kratak rok može naučiti koristiti program.

U nastavku pogledajte koliko je jednostavno izdavanje računa sa – POS Sectorom

Zašto je važna korisnička podrška ako znam upravljati programom?

Korisnička podrška koja vam je stalno dostupna u bilo koje doba dana je jedan od najvažnijih faktora pri odabiru softvera.

Kada znate da se prilikom bilo kakvih potencijalnih nejasnoća imate kome obratiti, osećate se sigurno i zaštićeno.

Ugostiteljski objekti su otvoreni izvan standarnog radnog vremena i kada je u pitanju rad fiskalne kase nužno je osigurati se po ovom pitanju.

Koje su prednosti ulaganja u dobar softver za restorane?

  • Poboljšana administracija u ugostiteljskom objektu

 Jedna od glavnih prednosti koju ćete dobiti je potpuna administrativna kontrola vašeg poslovanja zahvaljujući činjenici da ćete moći da kontrolišete svoje zalihe i troškove i da dobijete detaljne izveštaje o prodaji, pritom izbegavajući ekonomske gubitke.

  • Brža i efikasnija usluga 

Adekvatan program će da vam omogući bržu i efikasniju uslugu, bolje iskustvo vaših kupaca i povećanu prodaju jer ćete moći da automatizujete ručne zadatke, izbegnete ljudske greške u proračunu i optimizujete sve procese u upravljanju vašim ugostiteljskim objektom.

  • Bolje iskomunicirani radni timovi 

Sa kvalitetnim softverom velik napredak u poslu se mora osetiti u relaciji konobar – kuhinja.

Softver treba omogućiti jednostavnu komunikaciju u vidu jasno definisane narudžbine od strane konobara prema kuhinji.

Ovakav način rada smanjuje potencijalne greške u izdavanju narudžbina i višestruko ubrzava rad, što svakako utiče na kvalitet usluge u objektu i postavlja ga na viši nivo.

  • Poboljšano korisničko iskustvo 

Program treba da omogući da imate tačne informacije o prodaji preko čega možete da dođete do podataka koji mogu da poboljšaju korisničko iskustvo u vašem objektu i ponudite personalizovanu i agilniju uslugu.

Ekskluzivne kartice, pogodnosti za promovisanje lojalnosti, generisanje posebnih popusta za svoje najbolje kupce, tematske promocije samo su neki od predloga s kojima možete poboljšati iskustvo vaših kupaca na osnovu tačnih informacija o prodaji.

Kako znati da li je softver koji koristim profitabilan za moje poslovanje?

Garantujući potpunu administrativnu kontrolu, zadovoljavajuće iskustvo za vaše osoblje i povećanje prodaje, troškovi najma softvera za ugostiteljstvo postaju praktično pokriveni pogodnostima koje vam on nudi, a koje su mnogo veće.

Možete biti sigurni da je ulaganje u kvalitetan softver veoma profitabilna opcija za vaše poslovanje, ali treba pažljivo odabrati dobavljača i osigurati da dobijete pouzdan proizvod.

POS Sector softver za ugostiteljstvo vam nudi sve navedene pogodnosti, kao i povećanje prodaje do 30 odsto zahvaljujući činjenici da njegovi osnovni i dodatni moduli zajedno rade na optimizaciji i poboljšanju prodaje vašeg ugostiteljskog objekta.

U 20 godina rada cilj POS Sectora je isti: korisnici na svojoj prodaji trebaju da osete koliko se program isplati i koliko može da unapredi poslovanje.

U 2022. godini više od 4000 korisnika POS Sector posmatra kroz prizmu poslovnog partnera koji unapređuje posao, olakšava rad i podiže profit.

Prijavite se za trenutnu poklon akciju 3 meseca besplatnog korišćenja softvera i povećajte svoju zaradu.

Instalacija programa i podešavanje fiskalizacije je besplatno što znači da prva 3 meseca možete raditi bez ikakvih troškova.

Za dodatne informacije pozovite nas svakim danom 24/7 na broj 011 441 9070

ili popunite i pošaljite kontaktnu formu ispod, mi ćemo vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.