Koje vino ide uz meso divljači?
Poznavajući rastuće zahteve svetskog tržišta za zdravom hranom niske energetske vrednosti, niskog nivoa holesterola i poželjnog masnokiselinskog sastava, meso divljači se vidi kao veoma kvalitetna namirnica koja je, nažalost, nedovoljno zastupljena u svakodnevnoj potrošnji.
Sanitarne mere u ugostiteljstvu
Sledeća pravila mogu da budu od pomoći uslužnom osoblju u cilju sprečavanja kontaminacije hrane:
Primanje porudžbine od gosta
Nakon što je provereno da su gosti zadovoljni smeštajem pristupa se sledećoj fazi uslužnog procesa, primanju porudžbine.
Sugestivna prodaja u ugostiteljstvu
Sugestivna prodaja ima veoma važnu ulogu u toku uslužnog procesa, a ona podrazumeva ponudu celog asortimana proizvoda iz sredstava ponude u cilju povećanja potrošnje gosta.
Karakteristike i sposobnosti uslužnog osoblja u ugostiteljstvu
Tačnost
Tačnost je veoma važna u svakom poslu i svakom odnosu. Ukoliko radnik kasni na posao time ostavlja utisak neodgovorne osobe koja ne poštuje nadređene, kolege, a ni goste.
Konflikti u ugostiteljstvu
Konflikti su sastavni i nezaobilazan deo u bilo kom odnosu, bilo da je privatan ili profesionalni. Do konflikata dolazi zbog razičitih potreba, interesa ili ciljeva.
Promocija bara ili restorana za fudbalska prvenstva
Na primeru svetskog fudbalskog prvenstva daću ti predlog kako možeš raditi promociju u svom baru ili restoranu za bilo koje sportsko događanje.
Upotreba čaša za ugostiteljstvo
Čaše se postavljaju iznad noža prema redosledu upotrebe. Prva čaša je čaša za vodu, zatim se postavi čaša za belo vino, potom crveno i na kraju za šampanjac ukoliko će biti poslužen.
Molekularna gastronomia
Kad se kulinarstvo spoji sa naukom, nastane sasvim nov, priliĉno revolucionaran gastronomski trend, koji u poslednje vreme postaje sredstvo izraţavanja sve više majstora kuvanja, ali osvaja i ljude koji su spremni da probaju nešto novo i neobiĉno.
Srpski sirevi i vina
Neki od najpoznatijih srpskih sireva su: homoljski, pirotski, zlatarski, sjenički, mokrinski, velija, svrljiški i dr.