Ovo meso je netretirano hormonima i steroidima, fine teksture i delikatnog ukusa kada se pripremi na adekvatan način. Razlog tome je što se divljač hrani začinskim biljem i sočnom travom, ima neograničenu slobodu u prirodi. Obzirom na navedene činjenice prava bi šteta bilo ne uskladiti ga sa vinom koje će upotpuniti ukus ove visokokvalitetne namirnice.

Meso divlje patke, guske, jerebice i fazana je veoma aromatično i uparuje se sa snažnijim, aromatičnim vinima u odnosu na ona koja idu sa mesom domaće peradi. Izbor vina će zavisiti od starosti ptice kao i od načina pripreme. Mlada pečena jerebica ili fazan je manje intenzivnog ukusa u odnosu na meso starijih ptica pa bi laganije crveno vino bilo dobar izbor poput kjantija ili gamea. Ukoliko je meso pripremano sa majčinom dušicom u tom slučaju zreliji pino noar bi bio bolje rešenje. Crnogorsko vino Vranac Pro Corde predstavlja dobar izbor ukoliko se na trpezi nađe pečena patka.

Arome maline i višnje ovog vina srednjeg tela se savršeno dopunjuju sa aromom pačetine. U slučaju da se meso preliva sa voćnim sosom od narandže ili višnje, vino treba da se odabere na osnovu sosa. Uz meso preliveno sa sosom od narandže dobar izbor bi bio barikirani šardone iz Australije čija blaga slast čini dobar sklad sa stepenom masnoće pačetine. Sos od višnje je pogodan za uparivanje kako crvenih tako i belih vina.

U ovom slučaju bi se vino bogato aromama višnje smatralo dobrim izborom poput vranca Vukoje vinarije ili Tvrdoško Crno Manastir Tvdroš. Meso divlje guske je intenzivnog ukusa pa ga mogu pratiti isto takva crvena vina. Pečena guska, kao delikates koji se ne služi svakodnevno zaslužuje da bude uparena sa velikim vinom pa se visokokvalitetni pino noar poput onog koji proizvodi Domaine Lepovo (Makedonija) smatra savršenim izborom.

Srnetina se najbolje dopunjuje sa italijanskim vinima Barolo i Barbaresko, napravljenim od italijanske sorte nebjolo. Od nebjola se prave crvena vina intenzivnih aroma tartufa, dima i sladića koja čine izvanrednu kombinaciju sa ovim aromatičnim i posnim mesom. Srnetina je meso koja ne traži taninska vina pa dobar izbor može biti i pino noar. Kuvana srnetina sa crvenim vinom, lukom i začinskim biljem ide uz vina punijeg tela poput kupaže kaberne sovinjona i širaza, bordoške kupaže ili zinfandela.

Uz srnetinu se predlaže kaberne podruma Radovanović, širaz iz Dibonisa, čuvene vinarije Jokić, širaz Vukoje ili Alma Mons Belo Brdo. Kada je u pitanju zečetina postoji više načina pripreme, pa od toga zavisi koje vino će činiti dobru kombinaciju. Ukoliko se peče u tepsiji dobar izbor bi bilo crveno vino poput zrelijeg božolea.

Zečetina na roštilju zahteva crvena vina voćnog ukusa, ali ne prebarikirana kako bi se izbegao efekat previše ugljenastih ukusa. Mekoća i postojani voćni ukus koji podseća na šljive, ruže i ribizle merloa uklopiće se u prepoznatljiv uklus zečetine pripremljene na ovaj način. U ovom slučaju izbor može biti i australijski širaz, čileanski kaberne ili crnogorski vranac. Predlog su kaberne sovinjon vinarije Jović, Dokaz Despotika vinarije, vranac Vukoje ili Kremen Matalj vinarije. Zečetina kuvana u crvenom vinu čini odličan spoj sa kupažama crvenih vina punijeg tela.

Divlja svinja je umnogome slična domaćoj, samo su arome ovog mesa snažnije u odnosu na domaću svinjetinu. Uz ovo meso bi se dobro uklopilo ronsko crveno vino (Côtes du Rhône) vino sa aromom malina i vanile. Nepogrešiv izbor bi bio i Brunello di Montalcino sa aromama kestena, šljiva i zemlje, kao i Barolo iz italijanske regije Pijemont sa aromama tamnog voća, dima i hrasta. Od srpskih vina preporuka je Dolina barik iz podruma Bačina, Cabernet & Merlot vinarije Cilić, kaberne sovinjon barik vinarije Radovanović, Nostalgija iz vinarije Aleksić, Zavet Stari i Zavet vinarije Janko ili Regent Reserve vinarije Aleksandrović.