Bonton (fr. Bon Ton što znači dobar ton) je kodeks ponašanja koji nas uči kako da se ponašamo u gotovo svakoj prilici, odnosno šta se smatra pristojnim ponašanjem.
Lepo ponašanje ima svrhu da nam omogući da se prijatno osećamo u društvu, ali i da ne uznemiravamo druge nepristojnošću. Mnogi ljudi se osećaju nelagodno kada obeduju u luksuznom restoranu ili u otmenom društvu zbog straha da nemaju lepe manire za stolom.
Činjenica je da su restorani deo kulturnog, poslovnog i društvenog života i zbog toga je važno savladati pravila lepog ponašanja u njima kako bi se izbegla neprijatnost i osećaj nepripadnosti. Pravila ponašanja nisu univerzalna i svako društvo ima prihvaćene svoje norme ponašanja.
Ukoliko podrignemo za stolom u našoj kulturi ćemo ostaviti utisak nepristojne osobe, dok se isto takvo ponašanje kod severnih naroda i Nemaca tumači kao pohvala domaćici na kraju obeda.
Lepo ponašanje za stolom podrazumeva:
- ispravano smeštanje i način sedenja za stolom,
- pravilnu upotrebu salvete,
- pravilnu upotrebu pribora za jelo,
- pravilno držanje čaša i adekvatnu upotrebu u zavisnosti od pića,
- poštovanje pravila prilikom obedovanja i
- pristojnu konverzaciju za stolom.
Najvažnije pravilo vezano za lepo ponašanje za stolom podrazumeva opuštenost i prirodno neusiljeno ponašanje.
Smeštaj za stolom
Ukoliko postoji domaćin ili organizator obroka on stoji iznad stolice dok se ostali gosti ne okupe, a zatim, nakon što domaćin sedne, sednu i ostali gosti.
- Domaćin može i da uputi goste da sednu dok on dočeka ostale goste.
- Ako se u okruženju nalaze stari ljudi treba im pomoći pri smeštanju.
- Na stolicu sedamo sa leve strane.
- Dama odlaže tašnu ili rukavice pored sebe na sto ukoliko je pismo tašna i ukoliko ima mesta.
- U slučaju da je tašna veća, stavlja se na stolicu iza, a ako je veoma velika, spušta se na pod pored stolice.
- Nakon sedanja, stolica se povuče bez buke i škripanja po podu.
- Dok sedimo za stolom, stolicu dovoljno primaknemo, ni suviše blizu da nam bude neudobno, ni suviše daleko.
- Uvek treba paziti da ne smetamo onom ko sedi do nas.
- Laktove treba držati uz telo, nikada raširene.
- Nad stolom se ruke drže samo do članaka, a lice uvek treba da bude u visini ivice stola.
- Muškarac u društvu dame prvo njoj pomaže da se raskomodi, zatim da se smesti, a tek onda se i sam smešta.
- Konobara poziva isključivo muškarac.
- Nikako bučno i mašući rukama već diskretno.
- Komunikaciju sa uslužnim osobljem, takođe, obavlja muškarac.
- Pre porudžbine konsultuje se sa damom u vezi sa porudžbinom.
- Ukoliko konobar napravi propust, muškarac treba dami da sipa piće.