Novi zakon o elektronskoj fiskalizaciji obveznicima nalaže da zamene stare fiskalne kase sa elektronskim fiskalnim uređajem – onlajn fiskalnom kasom.

Ugostitelji i svi ostali vlasnici ili manageri preduzeća, koji se krajem aprila moraju prilagoditi novom sistemu, ne mogu odabrati odgovarajuću opremu za fiskalne kase ako prethodno ne razumeju delove kase i generalno POS sistema. Poput perifernih uređaja za kućni računar, razne POS komponente mogu se kupiti pojedinačno.

Cene se razlikuju u zavisnosti od tehnoloških mogućnosti i specifikacija, ali i od samog proizvođača i prodajnog mesta.

Kada se odlučite za računar, laptop, tablet ili neku drugu vrstu hardvera, potrebno je pobrinuti se za softver za upravljanje poslovanjem i e-fiskalizaciju, štampač fiskalnih računa i čitač kartica. Takođe, zaisno od vrste biznisa mogu vam trebati i druge POS komponente poput bar kod čitača, digitalnih vaga i sl.

Koje su najvažnije dužnosti obveznika e-fiskalizacije?

Pre nego što nabrojimo opremu za fiskalne kase, želimo da vam napomenemo bitne stavke koje kao obveznici e-fiskalizacije treba da ispoštujete:

 • U trenutku prometa na malo da od 30.04.2022. izdajete fiskalni račun putem fiskalne kase (elektronskog fiskalnog uređaja) koju je odobrila Poreska uprava
 • U svakom svom poslovnom prostoru da obezbedite nesmetan rad i minimalno jednu fiskalnu kasu odobrenu od strane Poreske uprave
 • Pravilno upotrebljavate i održavate fiskalnu kasu
 • Pre upotrebe fiskalne kase da proverite da li su elementi (Procesor fiskalnih računa i Elektronski sistem za izdavanje računa) odobreni od strane Poreske uprave
 • Koristite Bezbednosni element za potpisivanje fiskalnih računa

U skladu sa odredbama novog zakona, poreski obveznici imaju na raspolaganju širok izbor mogućih uređaja koje mogu da koriste.

Obveznici fiskalizacije sa malom frekvencijom izdavanja fiskalnih računa mogu izabrati jednostavno rešenje npr. poput tableta, u koji će da bude implementiran Procesor fiskalnih računa u skladu sa tehničkim uputstvom.

Potrebna je još kartica koja predstavlja Bezbednosni element i termalni štampač fiskalnih računa. Za obveznike sa većom frekvencijom izdavanja fiskalnih računa, rešenje bi trebalo da bude u vidu klasičnog ili all in one računara.

Obaveznik e-fiskalizacije može da koristi štampač računa i fiskalnu kasu iz starog sistema ako ispunjavaju tehničke uslove (možete da proverite sa dobavljačem od kog ste uređaje nabavili), ali je neophodno da se pobrinete da ima Procesor fiskalnih računa koji će biti implementiran u kasu, kao i karticu sa Bezbednosnim elementom izdatu od strane Poreske uprave.

Računar 

Glavna hardverska komponenta POS sistema velikog broja preduzeća je računar.

Kada se odlučite da kupite računar, glavne stavke na koje treba da obratite pažnju su procesor (mozak računara), hard disk (prostor za skladištenje podataka), radna memorija – RAM, grafička kartica i operativni sistem (najčešće Windows).

Preporučujemo da računar kao deo POS opreme koristite isključivo za poslovnu svrhu sa maksimalnim izbegavanjem korišćenja web pretraživača i internetskih aktivnosti nevezanih za obavljanje posla.

Računar može biti idealan izbor za:

 • Kafiće, restorane i ostale ugostiteljske delatnosti
 • Trgovine mešovite robe
 • Pekare
 • Određene vrste butika i sl.

Primer opreme za fiskalne kase potrebne za nesmetno poslovanje restorana, kafića i drugih ugostiteljskih delatnosti sa primarnom hardverskom komponentom – računarom:

Laptop ili tablet 

Laptop ili tablet mogu biti idealno, a finansijski pristupačnije rešenje za određene biznise nego računar.

E-fiskalizacija omogućava korišćenje prenosnih uređaja s kojima možete voditi poslovanje i izdavati fiskalne račune bez ikakvih problema. Naravno, uz pomoć dodatnih POS komponenti.

Tablet ili laptop mogu biti odličan izbor za:

 • Frizerske salone
 • Kozmetičke salone
 • Cvećarne
 • Određene vrste butika
 • Zubarske i druge ordinacije
 • Pogrebna preduzeća
 • Fotografske usluge
 • Građevinske usluge
 • Škole stranih jezika
 • Delatnosti za popravku satova, nakita, obuće i sl.

Primer kvalitetne opreme za fiskalne kase potrebne za nesmetno poslovanje frizerskih salona (i drugih uslužnih delatnosti) sa primarnom hardverskom komponentom – laptopom:

Primer kvalitetne opreme za fiskalne kase potrebne za nesmetno poslovanje frizerskih salona (i drugih uslužnih delatnosti) sa primarnom hardverskom komponentom – tabletom:

Monitor 

U današnje vreme, ponuda monitora je jako velika. Korisnici često pri kupovini gledaju samo cenu i dizajn, ali između ostalih, tri važna parametara prema kojima razlikujemo kvalitet su: veličina (dijagonala ekrana), panel (matrica) i rezolucija (preglednost).

Kako bi imali dobar pregled na sadržaj na ekranu, razmislite o kupovini monitora sa što većim  ekranom.

Panel predstavlja materijal od kojeg je monitor napravljen. Usko je povezan sa kvalitetom slike, prikazom boja, svetlosti i sl. Najčešće ploče monitora koje se koriste u poslovnoj upotrebi su TN, IPS i VN.

Rezolucija pokazuje koliko piksela ima monitor u formatu širine i visine. Poznate su rezolucije 1080p, Full HD, HD. Što je rezolucija veća, slika će da bude bolja.

Monitor osetljiv na dodir

Monitor osetljiv na dodir omogućuje jednostavniju interakciju s računarom. Lakši i brži je za korišćenje od tradicionalnih monitora.

Ako ste poželeli interaktivnije iskustvo rada s računarom, monitori osetljivi na dodir idealan su izbor. Ne morate se oslanjati samo na tastaturu i miša za rad nego možete dodirivati, pomicati i zumirati sve na monitoru kao što biste to učinili na tabletu ili pametnom telefonu.

Funkcija dodira zamenjuje tastaturu i miša i štedi prostor.

Touch screen monitor ili monitor osetljiv na dodir ubrzava i pojednostavljuje posao posebno u ugostiteljskim objektima koji imaju veliku frekvenciju izdavanja fiskalnih računa i gde komunikacija konobar – šank – kuhinja mora da bude maksimalno ubrzana i kvalitetna.

Svakodnevne operacije u poslovanju, od kucanja artikala i pravljenja narudžbi do izdavanja računa ne bi trebale da budu komplikovane i da traju duže od par sekundi.

Danas retko koji ugostiteljski objekt ne koristi ovu vrstu monitora. Pokazao je se krucijalnim za brži i jednostavniji rad osoblja.

Monitor osetljiv na dodir je odličan izbor za:

 • Restorane
 • Kafiće
 • Barove
 • Klubove

Primer kvalitetne opreme za fiskalne kase potrebne za nesmetno poslovanje restorana, kafića i drugih ugostiteljskih objekata sa primarnom hardverskom komponentom – all in one računarom i monitorom osetljivim na dodir:

Štampač fiskalnih računa

 

Serijski matrični štampači uopšteno su jeftiniji za kupovinu u početku, ali ovaj tip štampača koristi igle i trake sa bojom što povećava cenu tokom životnog veka štampača.

Termalni štampači računa u početku koštaju više, ali koriste poseban papir koji povećava trajanje. Termalni štampač je takođe brži i tiši.

Za razliku od prethodnog sistema gde je štampač imao veću ulogu u procesu fiskalizacije računa, novi model e-fiskalizacije to neće zahtevati.

Potreban je obični, termalni štampač za izdavanje fiskalnih računa.

Čitač pametnih kartica

Čitač pametnih kartica obavezan je deo POS opreme zbog Bezbednosnog elementa koji je u vidu kartice.

Ostala oprema za fiskalne kase

 • Tastatura i miš

Tastature se mogu razlikovati po složenosti i tehnologiji – od standardnih modela sa 101 tipkom do POS tastatura specifičnih za određenu industriju.

Trgovine mešovitom robom i restorani možda će trebati posebne funkcije koje mogu pružiti samo programabilne tastature.

Miš je ulazna jedinica na računaru koji pretvara pokret ruke u dve dimenzije u pokret pokazivača na monitoru računara. Prema tehnologiji izrade deli se na optomehanički i optički, a prema načinu spajanja na računar na žičani i bežični.

 • Bar kod skener

Bar kod skeneri su sastavni dio POS sistema kod većine maloprodajnih delatnosti. Mogu se razlikovati po veličini i tehnologiji.

Čest izbor većine manjih uslužnih delatnosti je mali ručni skener. Veći maloprodajni objekti s velikom aktivnošću na kasi mogu da ugrade skener kao deo pokretne trake poput onih u supermarketima.

Način na koji skener radi je da čita niz brojeva i redaka, dešifrira informacije i šalje te podatke računaru. Bar kod skeneri nisu samo precizni uređaji koji štede vreme prilikom kucanja proizvoda za kupca, oni takođe služe kao zgodan alat za dodavanje inventara u bazu podataka POS softvera.