Inventar za ugostiteljstvo

Inventar za ugostiteljstvo

Da bi mogli normalno poslovati, proizvodna i uslužna odeljenja u ugostiteljskim objektima, osim prostora, moraju da imaju i odgovarajući inventar za ugostiteljstvo

Prvi utisak koji objekat ostavlja na gosta zavisi od njegove opremljenosti i uređenosti. Pogodna atmosfera stvorena pravilnim odabirom dekora i nameštaja ima pozitivan efekat na ukupan doživljaj gosta. Pažljivo odabrane boje, oblici i materijali će doprineti stvaranju osećaja potpune harmonije. Inventar koji se koristi u određenom restoraterskom objektu treba po brojnosti, boji, kvalitetu i obliku odgovarati  potrebama poslovne jedinice.

inventar-za-ugostiteljstvo-boje

Odabir inventara zavisi od nivoa željenog kvaliteta, klijentele koja se očekuje, lokacije objekta, postavke ostalih delova nameštaja, tipa usluge koja se pruža u objektu i raspoloživih sredstava.  Prema veličini inventar se razvrstava na krupan i sitan.

Krupan inventar obuhvata:

  • nameštaj,
  • razne uređaje i aparate kao što su rashladni uređaji, aparati za kafu, ledomat, stolovi, stolice, garniture, ormani,
  • razne vrste izložbenih i rashladnih vitrina, ugostiteljskih kolica (za sir, flambiranje, vino, hladna predjela i dr.) itd.

inventar-za-ugostiteljstvo-kafa

Sitan inventar obuhvata:

  • pribor za jelo,
  • stakleni inventar,
  • porcelan,

inventar-za-ugostiteljstvo-posude

  • ugostiteljski tekstil,
  • metalno posuđe,
  • sitne drvene ili plastične predmete i dr.

 

Prilikom nabavke inventara treba voditi računa o bezbednosti, udobnosti gostiju, trajnosti, dizajnu, lakoći održavanja, obliku, mogućnosti skladištenja, nabavci delova ili dopuni inventara i praktičnosti u radu. Praktičnost pri radu je jedan od značajnijih faktora pa se time treba ozbiljno baviti.

Ukoliko se nabave teški masivni stolovi predstavljaće problem pri manipulaciji i spajanje stolova će zahtevati angažovanje više ljudi. Kabast nameštaj će oduzeti previše prostora.

  • Materijali koji se gužvaju nisu pogodni za uniforme jer će osoblje izgledati neuredno.

inventar-za-ugostiteljstvo-uniforme

  • Boja tepiha je vrlo važna da se ne vidi svaka mrvica koja padne sa stola.
  • Treba odabrati zavese kod kojih je omogućen prodor prirodne svetlosti.
  • Pri kupovini čaša treba se misliti o lomljivosti i jednostavnosti za poliranje.
  • Kod odabira tanjira treba voditi računa o težini, obliku i materijalu izrade.
  • Važno je da se oprema estetski uklapa u ostale elemente u ugostiteljskom objektu, ali i da bude kvalitetno izrađena da se brzo ne pohaba.
  • Nadopuna inventara koji ide ispred gosta se vrši samo inventarom potpuno iste vrste. Iz ovog razloga neki ugostitelji potpisuju ugovor sa dobavljačima kojim se osiguravaju da će u periodu od nekoliko godina moći pribaviti isti inventar.

Ozbiljne hotelske korporacije imaju sopstvenu proizvodnju inventara. Instalacije su oprema kojoj treba posvetiti posebnu pažnju zbog bezbednosti gostiju i zaposlenih. Ovde spadaju električne, kanalizacione, vodovodne, gasne, telefonske,  televizijske, internet i druge potrebne instalacije. Što je ugostiteljski objekat savremeniji, to ima više ugrađenih instalacija.